Türk mutfağını yakından tanıyalım: Türk mutfağının tarihsel gelişimi

Türk mutfağının tarihsel gelişimi
Türk mutfağının tarihsel gelişimi

Yüzyıllar boyu varlığını sürdüren ve sürekli olarak gelişim gösteren Türk mutfağı hakkında neler biliyoruz? Hadi gelin hep beraber, binbir çeşit yemeğiyle ve dünya mutfağındaki ayrıcalıklı yeriyle yıllar yılı zenginleşerek kendini yenilemeyi başarmış Türk mutfağını yakından tanıyalım!

Türk mutfağı hakkında birçok bilgiye sahip olsak da , söz konusu Türk mutfağının kökeni olduğunda çok da fazla bilgimiz olmadığını itiraf etmekte fayda var. İşte Lokmacığınız tam da bu noktada devreye girerek sizler için kolları sıvadı ve Türk mutfağının tarihine ışık tuttu... Buyurun Türk mutfağını daha yakından tanımaya!

Türk mutfağının tarihsel gelişimi

- İlk Türkler, konar göçer kısacası göçebe bir yaşam tarzını benimsemişlerdi. Hal böyle olunca da beslenme stilleri bu koşullara göre şekil almıştı. Yani bu dönemlerde Türk mutfağı avcılık faaliyetleri sonucunda et yemekleri ve doyurucu olması sebebiyle hamur işleri arasında mekik dokuyordu.

Indyturk.com
Indyturk.com

- Tarihin ilk demlerinde göçebe ve konar göçer bir hayat yaşayan Türkler, Uygur Türkleri sayesinde yerleşik hayata geçti. Ve daha önceleri göçebe bir yaşam sürmelerinden sebep avcılık ve toplayıcılık yaparak elde ettikleri hayvansal gıdalarla beslenen Türkler, yerleşik hayata geçmeleriyle beraber tarımla da tanışarak; tarhana, peksimet vb. kuru gıdaların temelini de bu dönemde attılar. Kısacası Türk mutfağı, yerleşik hayata geçiş ile beraber hızla gelişim göstermeye başladı.

Dailysabah.com
Dailysabah.com

- Tarihte ilk Türklerin at eti, geyik eti, kımız vb. şeyler tükettiğini biliyoruz. Lakin İslamiyet'in kabulü ile beraber bu gıdalarında Türk mutfağından çıktığını, yerini dini açıdan sakıncası olmayan sucuk, kebap, haşlama ve köfte gibi gıdalara bıraktığını söylememiz mümkün.

- Türklerin en parlak dönemlerini yaşadığı dönemlerden biri olan Selçuklular zamanında ise Türk mutfağı bambaşka bir hale evrildi. Un, Türk mutfağında sadece hamur işi tariflerinde değil çorba, yemek vb. tariflerde de karşımıza çıkmaya başladı. Ekşili köfte, ekşili çorba, ekşili dolma vb. yemeklerde Selçuklu zamanında Türk mutfağına girdi.

Tarihikadim.com
Tarihikadim.com

- Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise en geniş sınırlarına ulaşan Türk dünyası, mutfak konusunda da altın çağını yaşadı. Özellikle de İstanbul'un fethinden sonra oldukça çeşitlenen ve saray mutfağı adı altında üst segment tariflere de ev sahipliği yapan Türk mutfağının bugün bu denli popüler olmasının sebebi: Osmanlı İmparatorluğu diyebiliriz.

Kisikates.com
Kisikates.com

- Cumhuriyetin ilanı ile beraber ise durum tamamı ile değişti. Osmanlı mutfağının ağır yemeklerini yerini yavaş yavaş sebze yemeklerine bıraktı. Kuyruk yağı ile yapılan yemekler yerlerini tereyağı veya zeytinyağı ile yapılan yemeklere bıraktı.

Neselisefler.com
Neselisefler.com

- Cumhuriyetin ilanı sonrası küreselleşme, kentleşme vb. gelişmelerle hayatın hızlanması neticesinde ise tüm dünyayı etkisi altına alan fast food tüketimi çılgınlığı Türkiye'de de etkisini gösterdi. Ve hızla yapılıp, hızla tüketilebilen tarifler Türk mutfağını da etkisi altına aldı.

Eatthis.com
Eatthis.com

- Neyse ki günümüzde tüm dünyayı kasıp kavuran mutfaklarda eskiye dönüş trendi Türk mutfağını da etkisi altına aldı ve Türk mutfağında da geleneksel tariflere dönüş başladı.

Timeturk.com
Timeturk.com