Türkiye'de bulunan bal çeşitleri

Türkiye'den bal çeşitleri
Türkiye'den bal çeşitleri

Kahvaltı sofralarında kaymağın ikizi, rafine şeker kullanmayanların ilk tercihi, arı ürünlerinin en popüleri bal aslında tahmin ettiğinizden çok daha fazla çeşide sahip. Tek çiçeğin poleninden oluşan monofloral bal ve birden fazla çiçeğin polenine sahip polifloral bal çeşitleri bakımından oldukça zengin olan ülkemiz de tam anlamıyla bir bal cenneti. Lavanta balından, kestane balına, hayıt balından, kekik balına Türkiye'de bulunan bal çeşitleri ile tanışmaya hazır mısınız?

Küçükken sütümüze katılan, büyüdükçe tatlılarımıza dahil olan, hastalandığımızda limonla buluşup bizlere şifa olan balın tüm çeşitlerini ele aldığımız bu yazımızdan sonra hangi bal çeşidi nerede üretilir? Hangi şehir hangi bal çeşidi ile ünlü? Sorularının cevaplarını bulmak artık son derece basit.

Türkiye'de bulunan bal çeşitleri bu yazımızda sizleri bekliyor!

Dünyanın en güçlü bal üreticilerden biri olan ülkemizde son derece gelişmiş durumda olan arıcılıkta lider ise Karadeniz bölgesidir. Karadeniz'in kestane balı, karakovan balı, kaçkar balı ve anzer balı ülkemizin de en önemli bal çeşitleri arasında gösterilebilir.

Çiçek balı

Bilinen en popüler bal çeşidi olan çiçek balı, genellikle sofralarımızda en sık tüketilen ve en fazla üretilen bal çeşidi olarak Türkiye'nin bal çeşitleri arasında yerini alır. Polifloral bir bal çeşidi olan çiçek balı, kolay yetiştirme koşulları sebebiyle de oldukça uygun fiyatlı bir bal çeşididir.

Çam balı

Ege'nin mis kokulu sarıçam ormanlarında üretilen çam balı ise uzun yıllar kıvamı bozulmadan saklanabilen ender bal çeşitlerinden biri. Kendine özgü aroması ve keskin kokusuyla, çiçek balından kolayca ayırt edilebilen çam balının glikoz ve fruktoz aroması da çiçek balına oranla oldukça düşük. Dünya çam balı üretiminin %80'inden fazlasını karşılayan ülkemizde, çam balı çiçek balı sonrası en fazla üretilen ve en fazla tüketilen ikinci bal çeşidi.

Kestane balı

Diğer bal çeşitlerine oranla oldukça acı ve buruk bir tada sahip olan kestane balının faydalarını duyduktan sonra o acımsı tadına rağmen beslenme rutininizden eksik etmeyeceğinize eminiz. Karadeniz bölgesinin en popüler bal çeşitlerinden biri olan kestane balı; yenildiği andan itibaren yoğun kestane tadıyla, yoğun kıvamıyla ve oldukça koyu rengiyle diğer bal çeşitlerinden de kolayca sıyrılabiliyor. Diğer bal çeşitlerine oranla çok daha geç kristalleşen kestane balının formunu bozulmadan korumasının en büyük sebebi ise içerisindeki fruktoz oranının glikoz oranından oldukça yüksek olması.

Lavanta balı

Türkiye'nin ballarından söz edilir de, mis kokulu lavantalardan üretilmiş lavanta balından söz etmemek olur mu hiç? Elbette ki hayır. Yalnızca lavanta yetiştiriciliğinin son derece yaygın olduğu Burdur ve Isparta'da üretilen lavanta balı hoş kokulu ve açık renkli bir bal çeşididir. Açık rengi ve keskin lavanta kokusu ile diğer bal çeşitlerinden de kolayca ayrılabilen lavanta balı yalnızca Fransa'da ve ülkemizde üretilir.

Ihlamur balı

Ihlamur ağaçlarının sıklıkta olduğu Karadeniz bölgesinin en meşhur bal çeşitlerinden biri olan ıhlamur balı, tek çiçekten elde edilen monofloral bir bal çeşididir. Mis gibi kokusuyla ıhlamur ağaçlarının çiçeklenmeye başladığı Haziran ayında üretilen ıhlamur balı aynı zamanlarda da hasat edilir. Artvin, Rize, Yalova ve Bursa'da üretimi yapılan ıhlamur balını diğer ballardan ayıran en belirgin özelliği ise kendine has ıhlamur kokusu ve koyu kıvamıdır.

Kekik balı

Yüksek rakımlı yayların balı olarak bilinen kekik balı, yaylalarda yetişen kekikten üretilir. Şeffaf rengiyle, kendine has kekik kokusuyla ve sayısız şifasıyla Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinin en popüler bal çeşitleri arasında gösterilen kekik balının dünyadaki en büyük üreticileri ise sırasıyla Amerika, Kanada ve Çin'dir.

Ayçiçek balı

Bir ayçiçeği cenneti olarak adlandırabileceğimiz Trakya bölgesinin bal çeşidi olan ayçiçeği balını daha önce duymuş muydunuz? Ayçiçeği balı, genellikle parlak altın sarısı renktedir ve diğer bal çeşitlerine göre çok çabuk kristalleşir. Maliyeti de son derece düşük olduğundan arıcılar tarafından genellikle sofralık bir bal çeşidi olarak satılmaktansa kovan yemi olarak değerlendirilir. Günümüzde de çiçek balının içine karıştırılarak satılır.

Akasya balı

Türkiye'nin bal üretimi konusunda aslan payını sırtlanan Karadeniz bölgesinin en meşhur diğer bir bal çeşidi ise Artvin'in akasya ormanlarında üretilen akasya balı. Akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde edilen akasya balı ülkemizin en değerli bal çeşitlerinden biri.

Deli bal / Ormangülü balı

Adını sadece Delibal filminde duymuş olabilme ihtimalinizin epe yüksek olduğu deli bal, bu namını elbette ki birtakım özelliklerine borçlu. Doğru tüketildiği takdirde birçok fayda sağlayabilecekken, yanlış tüketildiği takdirde sonu ölümle dahi sonuçlanabilecek sonuçlara yol açan deli bal tüketiminde dikkatli olmak son derece önemli. Kızıldan kahveye doğru giden rengi ve oldukça acı tadıyla diğer bal çeşitlerinden kolaylıkla ayrılabilen Karadeniz'in deli balını tüketmeye kalkışmadan önce yakından tanımak da fayda var.

Karakovan balı

En ilkel lakin en doğal arıcılık ürünü olan karakovan balı ile tanışmaya hazır mısınız? Karakovan balını diğer tüm bal çeşitlerinden ayıran o özelliği ise; asla el değmeden üretilmesi.