Türkiye'nin şifalı balları

​Doğanın şifalı balları
​Doğanın şifalı balları

Kahvaltı ve tatlılarımızın baş kahramanlarından biri olan bal, hastalandığımız zamanlarda da yardımımıza ilk koşan gıdalar arasında. Birçok farklı çeşidi ve her çeşidiyle farklı faydalar sunan bal doğalını bulmanın zor olduğu gıdaların başında geliyor. Bal cenneti olarak adlandırabileceğimiz ülkemizde ise birçok farklı bal bulabilmek oldukça rahat. Hadi gelin ülkemizde hangi ballar yetişiyor bir göz atalım.

Kestane balı

Çiçeklenen kestane ağaçlarından elde edilen kestane balı, Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Kastamonu'nun coğrafi tescilli ürünü olan kestane balı, demir, potasyum, B ve C vitamini bakımından zengin.

Çiçek balı

Birçok farklı çiçekten elde edilen nektardan arılar tarafından üretilen çiçek balı, ova, kır, yamaç gibi ülkemizin birçok bölgesinde yetişmektedir. En çok tüketilen bal çeşitlerinden olan çiçek balı, mevsime ve bölgeye göre farklı renklerde olabiliyor.

Keçiboyuzu balı

Harnup balı olarak olarak da adlandırılan keçiboynuzu balı, kendisine has bir lezzete sahip. E vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan bu bal, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

Çam balı

Kızılçamlarda yaşayan basra böceğinin salgısıyla elde edilen çam balı, Muğla ve Akdeniz'de yetiştiriliyor. Böcek salgısını yiyen ballar tarafından üretildiği için diğer ballardan farklı olan çam balı, kansızlıktan öksürüğe kadar birçok soruna iyi gelmekte.

Sedir balı

Toros dağlarında yetiştirilen sedir balı, arıların sedir ağacının öz suyunu tüketmesiyle elde ediliyor. Mevsime göre üretimde farklılık yaşandığından bulunması zor olan sedir balı, öksürük, idrar yolu enfeksiyonları ve yorgunluğa iyi geliyor.

Anzer balı

Rize'nin Anzer yaylasında üretilen Anzer balı, yüksek rakımlarda elde ediliyor. İçerisinde bolca fenolik bileşenler barındırdığı için bağışıklık sistemini destekleyen anzer balı, kanı temizleme özelliğine sahip.

Kekik balı

Akciğer sorunu yaşayanların kesinlikle tüketmesi gereken bal kekik balı. Yaylalarda kendiliğinden yetişen kekiklerden üretilen kekik balı, keskin tada sahip olsa da şifasından dolayı birçok kişinin tercihi. Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişen kekik balı, diğer ballara nazaran daha şeffaf renge sahip.

Lavanta balı

Lavanta çiçeğiyle beslenen arıların ürettiği lavanta balı, Burdur ve Isparta'nın göz bebeği. Ayrıca dünya üzerinde sadece Fransa ve Türkiye'de üretiliyor. Mis gibi kokusuyla kendisine çeken lavanta balı, açık rengiyle diğer ballardan ayrılıyor.

Deli bal (Orman gülü balı)

Halk arasında deli bal olarak bilinen orman gülü balı, Karadeniz'in sahil kesimlerinde üretiliyor. Fazla yendiğinde oldukça zararlı olan deli bal, mide sorunlarından boğaz enfeksiyonlarına kadar birçok farklı soruna iyi gelmekte.

Ihlamur balı

Bal cenneti olarak adlandırabileceğimiz Karadeniz bölgesinde yetişen ıhlamur balı, haziran aylarında üretiliyor. Yer yemez ıhlamur kokusunu ve tadını alabileceğiniz ıhlamur balı, uykusuzluk ve strese karşı en etkili gıdalar arasında.

Ayçiçek balı

Trakya bölgesinin göz bebeği olan Ayçiçek, balıyla da şifa dağıtıyor. Altın sarısı rengiyle dikkat çeken ayçiçek balı, genellikle çiçek balının içine karıştırılarak satılıyor.