Uzak Doğu yemeklerinde sıklıkla kullanılan soslar ve içerikleri

Uzak Doğu yemekleri
Uzak Doğu yemekleri

Uzak Doğu yemekleri en az Türk yemekleri kadar köklü bir kültüre sahip. Kullandıkları malzemeler özellikle soslar bu kültürün yemekleri için oldukça önemli. Yemeklerine çok değer veren Uzak Doğulular bu kültürü korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor ve bu sebeple hâlâ geleneksel malzemeler kullanılıyor.

Mirin

Japon mutfağının en önemli sosları arasında yer alan mirin elbette yalnızca Japon mutfağında değil, Uzak Doğu'nun birçok mutfağında sıklıkla kullanılır. Mirin aslında bir pirinç şarabı türüdür ancak alkol bulunmayan mirinler de vardır. Özellikle Türkiye'deki Uzak Doğu restoranlarında alkolsüz mirinlere sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Oyster sos

Uzak Doğu yemeklerine derin tatlı lezzeti veren genellikle istiridye sostur. Bu sosun temeli gerçekten istiridyelerdir. İçerisinde ayrıca soya sosu ve esmer şeker de barındırır. Hafif ekşi bir lezzeti de vardır ve genellikle hem Japon hem Çin hem de Kore mutfağının olmazsa olmazıdır.

Hoisin sosu

Özellikle Çin'de çok sık kullanılan bu sos en çok dip sos şekilde kullanılır. Et ve patatesin yanında gelir ve bandırılarak yenir. Hem koyu kıvamlı hem de koyu renklidir. Tadı tatlı ve tuzludur. Bu da oyster sos gibi derin bir lezzete sahiptir. Çin'in farklı bölgelerinde farklı farklı şekillerde yapılabilir ancak genellikle soya fasulyesi, rezene tohumu, kırmızı biber ve sarımsak içerir. Sirke ve şeker de sıklıkla eklenir.

Yuxiang sosu

Yuxiang sos genellikle yemeklere deniz mahsulü tadı vermek için kullanılır. İçerisinde hiç deniz ürünü olmamasına rağmen bu sostan deniz mahsulü tadı gelir. Yu, Çince'de balık, xiang ise güzel koku demek. İçeriği ise sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve biber turşusundan ibarettir.

Susam yağı

Bu bir yağ çeşidi olsa da Uzak Doğu tariflerinin olmazsa olmazı ve sos olarak da sıklıkla kullanılıyor. Çok güçlü bir aroması vardır ve Uzak Doğu yemeklerinin neredeyse hepsinden gelen o klasik kokuyu verir. Susamın preslenmesi ile elde edilen bu yağı marketlerde kolayca bulabilirsiniz.