Vegan ve vejetaryenler için protein kaynakları nelerdir?

Vegan ve vejetaryenler için protein kaynakları nelerdir?
Vegan ve vejetaryenler için protein kaynakları nelerdir?

Vegan ya da vejetaryen olabilirsiniz. Ancak bu et yemeğiniz için proteinden mahrum kalacağınız anlamına gelmiyor. Hatta hayvansal gıdalar tüketilmediği için özellikle yüksek proteinli besinler tüketmek gerçekten büyük önem kazanıyor. Biz de bu rehberimizde vegan ve vejetaryenler için protein kaynaklarından bahsediyoruz.

Proteinler insan yaşamının hemen her türlü aşamasında aktif bir rol oynar. Zeka gelişimi, büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri. Kaliteli yaşam için kilit rolde olan ve kaynağını ancak besinlerden alabildiğimiz proteinleri vücudumuz sürekli harcar, bu yüzden devamlı takviyelerle protein ihtiyacımızı karşılamalıyız. Protein kaynağımızın büyük bir kısmını et ve et türevi ürünlerden karşılamaktayız. Fakat bu ürünleri yemeyi tercih etmeyenler yani veganlar ve vejeteryanlar için harika bir liste hazırladık. Sizde bu listedeki besinlerden faydalanarak günlük protein ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Bezelye

İlk olarak listemize bezelye ile başlıyoruz. Başka besinlerle birleştirilerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. Protein bakımından da oldukça zengindir. Veganlar ve vejeteryanlar için güzel bir alternatiftir.

Kinoa

Tam bir protein kaynağı olan kinoa vücut gelişimi için gerekli olan 10 temel amino asidin hepsini barındırmaktadır. Lif yönünden zengin, çinko, magnezyum ve demir içeriğiyle de etkileyicidir.

Pirinç ya da bulguru kullandığınız pek çok tarifte kullanabilirsiniz. Ulaşılabilirliği kolay olan bu besin kıtır bir dokuya ve aroma olarak cevize benzemektedir.

Mısır

Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebileceğiniz bu besin özellikle ara öğünlerde tercih edebileceğiniz güzel bir alternatiftir.

Karabuğday

Son yıllarda daha sık gördüğümüz ve içerisinde gluten olmadığı için özellikle vejeteryanların pek sık tercih ettiği bir besin. Kan şekerini düzenleyip kolesterol seviyesinde düşüş sağlayabilir.

Yulaf ezmesine benzer bir şekilde pişirerek kullanabilir ya da un haline getirerek hamur işi tariflerinize ekleyebilirsiniz.

Chia Tohumu

Sağlıklı beslenme sektöründe oldukça popüler bu besini bulduğunuz yerde kaçırmayın! Dilerseniz yumurta yerine kullanabilir isterseniz de reçel yapabilirsiniz. Yulaf ezmesinde, salatalarda, smoothielerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Protein bakımından da oldukça zengindir.

Fıstık ezmesi

Harika bir seçimle hem tatlı krizine son verecek hem de proteinle dolacaksınız! Tam tahıllı ekmeklerin üzerine sürerek ara öğününüz için güzel bir seçenek olacak. Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus satın alacağınız markanın protein oranıdır. Minimum ek malzemeli markaları tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Yulaf

İster kahvaltılık kaselerinizde ister ekmek yapımında kullanabileceğiniz en çok tercih edilen bitkisel protein kaynaklarından bir tanesi de yulaftır. Yüksek oranda protein içerdiği için veganlar ve vejeteryanlar için lezzetli bir kaynaktır.

Kuru fasulye

Türk yemeklerinde bir klasik olan kuru fasulyenin tam bir protein kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek oranda amino asit içerdiği gibi lezzetiyle de oldukça sık tercih edebileceğiniz kaynaklardan bir tanesi. Dilerseniz yanında pilavla harika bir tat elde edebilirsiniz.

Amarant

Tarihini Aztek ve Maya imparatorluklarına kadar götürebileceğimiz, o zamanın temel gıda ürünü olan amarant en iyi bitkisel proteinlerden biri. Çeşitli tariflerinize hoş bir dokunuşla hem lezzetli bir yemek hem de protein bakımından zengin bir menü hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz un haline getirerek glutensiz kek ve pasta tariflerinde de tercih edebilirsiniz.