Vücutta antibiyotik etkisi oluşturan gıdalar

Vücutta antibiyotik etkisi oluşturan gıdalar
Vücutta antibiyotik etkisi oluşturan gıdalar

Hastalıkların arttığı şu günlerde antibiyotik kullanmadan önce ya da antibiyotiklerle birlikte kullanabileceğiniz, etkilerini artırabileceğiniz bazı doğal kaynaklar var! Turna yemişi, sarımsak, bal... Hepsi birbirinden değerli bu ürünler vücudumuzda antibiyotik etkisi oluşturuyor. Bu ürünleri gelin yakından inceleyelim!

İÇİNDEKİLER

Turna yemişi

ABD'de cranberry olarak da bilinen turna yemişi orada idrar yolları enfeksiyonu için neredeyse tek ilaçtır. İlaç öncesinde turna yemişi suyu öneriliyor ve bu şekilde geçmezse antibiyotik tedavisine başlanıyor.

Sarımsak

Yüzyıllardır hem kan sulandırıcı hem de tansiyon düşürücü olarak kullanılan sarımsak tam bir antibiyotik! Çeşitli virüslere, mantarlara ve bakterilere karşı etkili olan sarımsağın, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu içerisinde bulunan alisin adlı maddeden dolayı bu etkileri yaptığı kanıtlanmış. Özellikle hasta olduğunuz dönemlerde salatalarınıza ve yemeklerinize mutlaka sarımsak rendeleyin.

Tarçın

Antioksidan özelliği çok güçlü olan tarçın, yapılan araştırmalar sonucunda vücuttaki bazı tehlikeli bakterilerle savaşıyor. Özellikle antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında antibiyotiklerin etkilerini artırmaktadır. Günlük hayatta tarçın tüketmek istiyorsanız bizim önerimiz elma dilimlerinin üzerine serpiştirin gerçekten çok lezzetli oluyor.

Bal

Balın faydalarını elbette burada sıralayacak değiliz. Gerçek balın vücuttaki etkileri saymakla bitmez. Antibiyotik olarak etkileri ise şu şekilde: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili, enfekte olmuş açık yaraların tedavisinde, gastrit ve ülser tedavilerinde, kolera ve verem gibi rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılır.

Kekik

Kekiğin içerisinde bulunan carvacrol ve thymol adlı maddeler antibiyotik özelliği taşıyor. Eğer kekik yiyemiyorsanız kekik yağı da kullanabilirsiniz. Özellikle yaralara çok iyi gelecektir. Top kekiklerden kekik çayı da demleyebilirsiniz. Ama kekiği ne şekilde olursa olsun mutlaka kullanın!

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükloğlu