Yardım kolisi nasıl hazırlanır?

Yardım kolisi nasıl hazırlanır?
Yardım kolisi nasıl hazırlanır?

6 Şubat sabahı merkez üssü Kahramanmaraş - Pazarcık olan 7.7 şiddetindeki deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Kilis, Malatya olmak üzere tam 10 ilde büyük bir yıkıma yol açtı. Enkaz altında yapılan çalışmalar devam ederken, bölgede bulunan depremzedeler için de tüm ülke seferber oldu. Deprem bölgelerine yardımda bulunmak isteyenler için 'yardım kolileri nasıl hazırlanır?' 'Afet bölgelerine yardım gönderilirken nelere dikkat edilmelidir?' gibi soruların cevaplarıyla da biz geldik.

İÇİNDEKİLER

Çeşidi bol olmalı

Hazırlanacak yardım kolileri tek kalem ihtiyaçlar yerine çeşidi bol koliler olmalı. Öyle ki bir koli makarna yerine içerisinde konservelerin vs. bulunduğu bir koli hazırlamak yapılacak en doğru şeylerden biri.

Kolay pişirilebilen gıdalar olmalı

Deprem bölgelerinde en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri şüphesiz ki gıda. Lakin gönderilen gıda kolilerinin içeriği de son derece önemli. Çadır kentlerde pişirilmesi ve hazırlanması kolay gıdalardan oluşan yardım kolileri deprem bölgelerinde şu an en fazla ihtiyaç duyulan şeylerden biri. Bu sebeple yardım kolilerinde yağ, salça, şeker, pişirilmesi zor olmayan kuru bakliyatın yanı sıra konserve, süt, paket bisküvi, reçel, bal gibi gıdalara yer vermek son derece önemli.

Hijyen malzemeleri oldukça önemli

Son 100 yılın en büyük felaketi olarak adlandırılan bu felaketten sonra, çadır kentlerde ve bölgede bulunan depremzedelerin en büyük ihtiyaçlarından biri de hijyen malzemeleri. Lakin hijyen kolilerini hazırlarken de içerisinde bulunanları yaş ve cinsiyete göre tasnif etmenin oldukça önemli olduğunu unutmayalım.

Hijyen kolisinde neler olmalı?

Hijyen kolileri deprem bölgelerinin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğu için, 'el sabunu, sıvı sabun, diş fırçası, diş macunu, şampuan, antibakteriyel jel, kadın pedi, ıslak mendil, elleri ve dudakları soğuk havadan koruyucu krem' hijyen kolilerinde mutlaka bulunması gereken malzemeler arasında.