Yeni başlayanlara özel: Suşi nasıl doğru şekilde yenir?

Suşi nasıl doğru şekilde yenir?
Suşi nasıl doğru şekilde yenir?

Balığınıza kötü davrandığınız için bir Japon restoranından atılmayacak olsanız da suşiyi doğru yemeyi bilmek deneyimi büyük ölçüde artırabilir. Bu sayede bir sonraki suşi gezinizi kültürel bir mirasa dönüştürebilirsiniz! Hem eğlenip hem de öğrenmek için rehberimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Suşi şefleri, bu lezzetli atıştırmalıkları hazırlamada ustalaşmak için onlarca yıldır çalışıyor. Bazı temel suşi görgü kurallarını uygulamak ve ortaya çıkan sonucu takdir etmek, nesiller boyu süren bu çabaya saygı olarak görülüyor. Bir zamanlar fast-food olarak kabul edilen şey, tüm dünyada sevilen bir mutfak sanatı biçimine dönüşmüş durumda.

Öncelikle suşinin küçük bir tanımını da yapalım. Suşi aslında genel olarak ‘çiğ balık’ olarak bilinse de aslında içinde birçok farklı malzeme barındırıyor. Pirinç, sebze ve yumurta bunlardan birkaçı. Ayrıca sirkeyle tatlandırıldığını da özellikle belirtmekte yarar var. Eğer tamamen çiğ balık yiyemeyeceğinizi düşünüyor ama mutlaka suşinin tadına bakmak istiyorsanız, farklı derecelerde pişmiş olan balıklardan yapılan suşileri tadabilirsiniz.

Suşi yemeğe yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli?

Suşi yemeğe yeni başlayanların dikkat etmesi gereken ilk unsur aslında az önce de bahsettiğimiz tamamen çiğ balık konusu. Bunun için gittiğiniz restoranla mutlaka suşiyi ilk kez tadacağınızı belirtip daha uygun seçenekler sunulmasını isteğin. Eğer gerçekten damak tadınıza hiç uygun değilse bir daha hiçbir zaman suşi yemek istemeyebilirsiniz. Dolayısıyla en baştan bile bile lades yerine makul seçenekler arasından seçim yapmaya özen gösterin.

Ve özellikle de tüm suşi türlerinde çiğ balık yer almadığını aklınızdan çıkarmayın. İlla ki size uygun seçenekler vardır. Menüyü inceleyin ve söylediğimiz gibi personellerden yardım isteyin.

Suşi çeşitleri nelerdir?

Suşinin temelde dört farklı çeşidi var. Ancak bunlardan da türetilerek ortaya çıkarılan çok lezzet var. Bunları da tanıyalım:

Maki: Deniz ürünleri, haşlanmış pirinç ve deniz yosununun birlikte kullanıldığı suşi çeşidi.

Nigiri: Haşlanmış pirincin üzerine deniz ürünü konularak hazırlanır.

Uramaki: İç malzemesinde deniz yosununun kullanıldığı suşi türü.

Sashimi: Pirinç olmadan sadece deniz ürünleri olarak servis edilen suşi.

Suşi nasıl yenir?

Suşiyi doğrudan elinizle yiyebilirsiniz. Yani ek bir şey kullanmanıza ihtiyaç yok. Hatta birçok farklı ülkede tabak geldiğinde eğer istemezseniz yanında servis açılmıyor. Ancak isterseniz chopstick olarak geçen aparatlardan da yardım alabilirsiniz. Evet, bunlar birer çubuk! Yani suşiyi doğru tutup arasına sıkıştırmak çok önemli. Aksi takdirde düşebiliyor. Bu arada yeni başlayanlar için chopstick ile birlikte bir de aparat veriliyor: Böylece çubuklar birbirinden ayrılmıyor ve suşiyi daha rahat tutmak mümkün hale geliyor.

Suşinin yanında hangi soslar gelir?

Suşi, koktuğu gerekçesiyle bol soslu tüketilmesi gerektiğine inanılıyor. Yani en azından çiğ balık kokusundan rahatsız olanların bu şekilde tüketmesinin daha doğru olduğu üzerinde duruluyor. Suşinin yanında üç farklı sos getiriliyor. Bunlar arasında acılı wasabi ilk sırada. Ama ek olarak soya sosu ve garı da listeye dahil. Şimdi bu sosların detaylarına da bakalım:

Wasabi: Suşi denildiğinde akla ilk gelen sos wasabi oluyor. Japon bayır turbu ve özel baharatların karışımıyla elde edilen wasabi, daha önce de duymuş olabileceğiniz gibi oldukça acı bir sos. Dolayısıyla bunu göz önünde bulundurmanızda yarar var.

Soya sosu: Suşinin yanında mutlaka tercih edilen soslardan biri de soya sosu. Türk mutfağında da alışık olduğumuz bu sos, aslında suşinin doğrudan pirinç kısmına değil de iç malzemelerin olduğu bölüme dökülmesi ya da batırılması gerekiyor. Diğer türlü suşinin tadını bozabiliyor.

Garı: Son olarak garı da özellikle hafif pembemsi rengiyle dikkat çeken bir sos. Suşi lezzetini tamamlayan garının en önemli özelliği ise farklı türdeki suşileri yerler ağızdaki tadı tamamen sıfırlaması.

Suşinin yanında ne içilir?

Birçok kişi suşinin yanında içecek tercih etmiyor. Ancak yeşil çay ya da yaseminli çay gibi içecekler tüketenlerin sayısı da oldukça fazla.