Yeni besinlerde bugün: Perga

​
Yeni besinlerde bugün: Perga
​ Yeni besinlerde bugün: Perga

Doğada insanoğlu için birbirinden faydalı besinler üreten arıların son zamanlarda popüler olan ekmeği bakalım nedir, ne gibi faydaları var ve nasıl tüketilir hep beraber öğrenelim.

Arıların sağladığı tek besin ‘’bal’’ diye düşünen olursa direkt buraya alalım… Perga olarak bilinen ve aslında bir çeşit arı ekmeği olan perga vitamin ve mineral deposu olmasıyla son zamanların en gözde besinlerinden bir tanesi. Son zamanlarda içinde bulunduğumuz sağlık sıkıntılarından dolayı ve kış mevsimiyle beraber bağışıklık sistemini güçlü tutmak zorundayız.

Arı ekmeği nedir?

Arı ekmeği; işçi arıların yavrularını beslemek için doğadan topladıkları polenin kendi bünyesinden kattığı salgılarla bekletip bir süre sonra zenginleştikten sonra olgunlaşmasıdır. Polenin bal ile mayalanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğal bir vitamin ve mineral deposudur. Piyasadaki sentetik vitaminlere doğal bir alternatif oluşturmaktadır. Ünü günden güne artan arı ekmeği protein bakımından da çok zengin. Kısa sürede tüketilmesi gerektiği için satın alırken kapsül şeklinde ya da kurutulmuş olarak tercih edebilirsiniz.

Arı ekmeğinin faydaları

Son zamanların popüler besini arı ekmeğinden kısa bahsettik. Peki bu besin bizler için neden önemli, neden tüketmeliyiz ve faydaları neler? İşte kısaca bunlardan bahsederek maddeler halinde açıklamaya çalışalım.

-Bilimsel çalışmalar arı ekmeğinin kansızlığa iyi geldiğini kanıtlamıştır.

-İçerisinde bulunan faydaları besinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Antiseptik ve mikrop öldürücü özelliği olduğu için diş eti kanamalarında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

-Tansiyonu dengeler ve kronik kabız sorunlarına iyi gelir.

-Yapılan araştırmalarla karaciğerin hızla yenilendiği gözlemlenmiştir.

-Düzenli kullanımda hem cilt sağlığına iyi geldiği hem de diğer organların daha sağlıklı çalışmasını sağladığı bilinmektedir.

-İçerisinde güçlü bir K vitamini barındırmaktadır. Bu vitamin sayesinde zihinsel aktiviteye destek olarak enerji sağlar.

-Beyinsel fonksiyonları arttırıp sinir sisteminde deforma olan hücreleri de kısa sürede yeniler.

-Laktik asit bakımından da zengin olan bu besin kas kemikler için oldukça faydalıdır. Çocukluktan itibaren tüketilerek ilerde görülecek kas ve kemik rahatsızlıklarının önüne geçilmiş olur.

-İçerdiği lifler sayesinde sindirim sistemine de yardımcı olarak metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.

Nasıl tüketmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Her besinde olduğu gibi arı ekmeği içinde kararında tüketmek en sağlıklısıdır. Özellikle kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka önce doktorunuza başvurmalısınız. Yine çocukların kullanımında da çocuk doktoruna danışmak daha doğru olacaktır.

Henüz son yıllarda daha çok tüketilmeye başlanmasıyla piyasada bulmanız pek kolay olmayacaktır. Bu yüzden özellikle güvendiğiniz eczanelerden temin etmeniz gerekmektedir. Hem eczacının önerilerine hem de kutu içerisinde bulunan kullanma kılavuzunu dikkate almanız gerekiyor. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa kullanmadan önce doktora görünürseniz olası sağlık sorunlarının önüne geçmiş olursunuz.

Farklı türlerde satışı mevcut olan arı ekmeğini kurutulmuş şekilde alırsanız direkt olarak çiğneyerek tüketebilirsiniz. Çeşitlendirmek isterseniz sütle ya da yoğurda ekleyerek de yiyebilirsiniz.