Yenilebilir en değerli 6 tohum

​Yenilebilir en değerli 6 tohum
​Yenilebilir en değerli 6 tohum

Son dönemlerde çoğunlukla diyet yapanların tercih ettiği yenilebilir tohumlar, faydalarından dolayı hayatımıza daha fazla dahil etmemiz gereken gıdalar arasında yer alıyor. Barındırdıkları vitamin ve mineral değerleri sayesinde günlük lif, vitamin ve protein ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olan bu tohumlar nelermiş gelin bir bakalım.

Keten tohumu

%95'i lif olan keten tohumu, kolesterol ve kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Ayrıca protein ve omega-3 açısından da zengin olan keten tohumu, başta zihin sağlığı olmak üzere vücut sağlığına da oldukça faydalı. Günde 1 yemek kaşığını aşmamak kaydıyla mutlaka öğüterek, yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Susam

Her ne kadar çoğunlukla hamur işlerinde kullanıyor olsak da kendisi tam bir protein kaynağı. Kolesterol ve kan basıncını da düşürten susam, B1, B3, B6 vitaminleri bakımından da zengin.

Kinoa

Glütenli gıdaları tüketemeyenler veya yemek istemeyenler için uygun olan kinoa tohumu, iltihap önleyici özelliklere sahip. Ayrıca içerdiği vitaminler sayesinde antioksidan etki sunan kinoa, 9 amino asidin tümünü tek başına bünyesinde barındırıyor.

Chia tohumu

Son zamanların en gözde tohumları arasında yer alan chia tohumu, lif, protein ve vitamin açısından oldukça zengin. Kalp hastalığı riskini azaltan chia tohumu, kemik büyümesinde formda kalmaya kadar birçok konuda etkili rol oynuyor. Tıpkı keten tohumu gibi günde 1 yemek kaşığı sınırlama getirmek ve kararında tüketmek yerinde olacaktır.

Kabak çekirdeği

Çinko zengini olarak tanıdığımız kabak çekirdeği, kan şekerini düşürmeye ve uyku sağlığını düzenlemeye yardımcıdır.

Ay çekirdeği

Bünyesinde sağlıklı yağlar barındıran ay çekirdeği, kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığın önüne geçiyor.