Geleneklerimizden gelen sağlık: Yer sofrası

Geleneklerimizden gelen sağlık: Yer sofrası
Geleneklerimizden gelen sağlık: Yer sofrası

Uzak Doğu ülkelerinde hala yaygın olarak kullanılan yer sofrası, bizim kültürümüzde de önemli bir yere sahip. Ekonomik sebeplerden dolayı veya sadece geleneksel değerleri yaşatmak isteyenlerin halen kullandığı yer sofrası yapılan araştırmalara göre sağlık için de tercih edilmeli. “Lokmacığım yemeği nerede yediğimizin sağlıkla ne alakası var?” Demeyin! İşte yeniden geleneksel yönteme dönmenizi sağlayacak yer sofrasının faydaları...

Kan dolaşımını iyileştiriyor

Yer sofrasında bağdaş kurarak oturup yemek yemek, ayaklarda kan dolaşımını azaltacağı için diğer organların daha fazla kana maruz kalmasını sağlıyor. Bu sayede organlar sindirim için gerekli olan kana kavuşuyor. Masada oturulduğunda ise kan çoğunlukla ayaklara gideceğinden organlara yeteri kadar kan ulaşamıyor.

Sindirimi kolaylaştırıyor

Yer sofrasında otururken yemeklere uzanabilmek için sık sık öne eğilip doğruluyoruz. İşte bu hareket sindirim sularının salgılanmasına yardım ediyor ve beyne sinyal yollayarak yenilenlerin sindirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu sayede yer sofrasında yemek yediğimiz zaman yediklerimiz daha kolay sindiriliyor.

Rahatlamanızı sağlar

“Yerde bağdaş kurup yemek yemenin zihin rahatlatmayla ne alakası var?” demeyin! Yapılan araştırmalar yer sofrasında bağdaş kurarak oturmanın vücutta oksijen akışını artırdığını gösteriyor. E bu bağlı olarak da vücudumuzda stres azalıyor ve dikkat seviyemiz artıyor.

Uzun yaşamın sırrı

“Uzak Doğulular demek bu yüzden uzun yaşıyor.” Dedirten bu madde çoğu kişi için gerçekliği sorgulatsa da araştırmalar mümkün olabileceğini söylüyor. Uzmanlar bu durumu yer sofrasından kalkarken güç ve esneklik gerektirdiğine ve buna bağlı olarak da fiziksel yaşam fonksiyonlarının aktif olacağına vurgu yapıyorlar.