Yeşillikler bozulmadan nasıl saklanır? Nasıl temizlenir?

Yeşillikler nasıl saklanır?
Yeşillikler nasıl saklanır?

Bir sofranın üç öğün olmazsa olmazı nedir? Salata. Peki ya salatalarımızın olmazsa olmazı nedir? Yeşillikler. İşte söz konusu yeşillikler olduğunda tüm Lokma okurlarının derdinin bizlerle ortak olduğunu duyduk ve bu duruma el atmaya geldik. Bozulup, çürüyen yeşilliklere son. 'Yeşillikler nasıl saklanır? Yeşillikler nasıl temizlenir? Sorularının cevabı sizleri yeşillikler nasıl taze kalır? Sorusunun cevabına götürecek.

İÇİNDEKİLER

Bir şifa deposu olarak tüm sağlık otoriteleri tarafından günlük beslenme rutinimizde geniş bir yer vermemiz gereken yeşil yapraklı sebzeler, en hızlı çürüyen sebzeler arasında birinciliği ne yazık ki kimseye kaptırmayarak bizleri oldukça zorlasa da yeşillikleri taze tutmanın, raf ömrünü uzatmanın tüm püf noktalarını sizlere bu yazıda vermek için buradayız.

Maydanoz, dereotu, roka, fesleğen, reyhan, semizotu, marul gibi salatalardan eksik olmayan yeşilliklerin yanı sıra tüm kış mevsimi boyunca bağışıklığımızı ona emanet ettiğimiz demir deposu ıspanakta en hızlı bozulan sebzelerden biri olan ıspanak artık dolaplarımızda daha uzun süre bizlerle kalacak.

Yeşillikler nasıl temizlenir?

Tüm yeşil yapraklı sebzeler genellikle toprakta yetişen kök bitkiler olduğundan evlerimize gelir gelmez bol su ile dezenfekte edilmesi gereken sebzelerin başında yer alıyor. Lakin yeşillikleri yıkarken çürütmemek de oldukça önemli. Gelin adım adım 'yeşillikler nasıl yıkanır?' hep birlikte göz atalım.

  • Ispanak, marul, tere gibi tek kökte toplanan bitkileri kökünden ayırmak bu işlemin ilk basamağı.
  • Öncelikle sebzelerinizi bir bıçak yardımıyla kökünden itibaren 2-3 parmak kalınlığında keserek kökünden ayırın.
  • Ispanak, marul, tere gibi tek kökte toplanan bitkileri kökünden ayırmak bu işlemin ilk basamağı.
  • Öncelikle sebzelerinizi bir bıçak yardımıyla kökünden itibaren 2-3 parmak kalınlığında keserek kökünden ayırın.
  • Yeşil yapraklı sebzeler toprakta yetiştiğinden araya farklı otlar karışabilir. Bu sebeple bitkileri köklerinden ayırdıktan sonra araya yabani bir otun karışıp karışmadığını güzelce kontrol etmek gerekir.
  • Derin bir kabın içerisine soğuk su doldurun çünkü soğuk su yeşilliklerin daha diri kalmasını sağlar ve ayıkladığınız yeşilliklerinizi içerisine atın. Yüzeye çıkan artıkları atın.
  • Daha sonra bu suyu değiştirin ve suyunuzun içerisine 3 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.
  • 5-10 dakika kadar yeşilliklerinizi bu suyun içerisinde bekletin.
  • Daha sonra kaptan çıkarın ve bol su ile duruladıktan sonra güzelce süzdürüp temiz bir peçete yardımıyla nazikçe üstlerini kurulayın.

Yeşillikler nasıl saklanır?

Yıkaması tamam ama asıl sorun bu Lokmacım 'yeşillikleri demetle almak zorundayız ama biz yiyemeden yarısı çöpe gidiyor' diyenler için çareler bizde. Yeşilliklerin raf ömrünü uzatmanın yolları bu başlıkta.

  • Yeşilliklerin raf ömrünü uzatmak için kağıt havluyla nemini almak oldukça önemli bir detay. Yıkadığınız yeşilliklerinizi olduğu gibi ıslak bir halde bırakırsanız çürümesini hızlandırmış olacaksınız.
  • Süzdürüp, nemini aldığınız yeşilliklerinizi bir buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz. Lakin önemli bir detaya dikkat ederek. Buzdolabı poşetinin havasını almayı sakın ola ki unutmayın.