Yıkasanız da temizlenmeyecek o gıdalar!

​Yıkasanız da temizlenmeyecek o gıdalar!
​Yıkasanız da temizlenmeyecek o gıdalar!

Pazardan, marketten aldığınız sebze ve meyveler kirli olduğunda yıkayıp güzelce temizliyorsunuz ancak ya asıl kirlilik içindeyse? “Nasıl yani Lokmacığım?” Dediğinizi duyar gibiyim o yüzden biraz açıklayayım. Yediğimiz gıdalarda bulunan tarım ilaçları sebze ve meyvelerin dışını sabunlayarak dahi yıkasanız onları kirli yapıyor. Bundan yola çıkarak her yıl yapılan araştırmalarda dünyanın en kirli sebze ve meyveleri belirleniyor. Hadi gelin onlar nelermiş bakalım.

Sebze ve meyve tüketmek sağlıklı bir yaşam için önemli. Ancak yediğimiz sebze ve meyveler ne kadar güvenli? Günümüze her geçen yıl daha da fazla artan tarım ilacı kullanımı beraberinde hastalık getiriyor. Dört bir tarafımızı kuşatan tarım ilaçları arasında en yaygın kullanılan tür ise pestisit. Biz buna kısaca zehir de diyoruz! Sağlığımız için son derece zararlı olan bu madde maalesef modern tarımda kullanılıyor. Kullanılmakla da kalmıyor her yıl dozları daha da çok artırılıyor. E günümüzde bu kadar fazla hastalığın olması boşa değil! Bu artıştan yola çıkarak ABD’de her yıl Çevresel Koruma Grubu tarafından dünyanın en kirli ve en temiz gıdaları belirleniyor. Bu gıdalar belirlenirken içerisinde barındırdığı tarım ilacı miktarı göz önüne alınıyor. İşte bu araştırmaya göre bu yılın en kirli gıda sıralaması şu şekilde:

  1. Çilek
  2. Ispanak
  3. Lahana
  4. Karalahana
  5. Hardal
  6. Şeftali
  7. Armut
  8. Nektarin
  9. Elma
  10. Üzüm
  11. Acı biber
  12. Kiraz
  13. Yaban mersini
  14. Yeşil fasulye

"Kirli gıdaları gördük şimdide temiz gıdalar hangisi onu da söyle bari Lokmacığım?" derseniz hemen aşağıda temiz gıdaların listesini de veriyoruz.

  1. Havuç
  2. Karpuz
  3. Tatlı patates
  4. Mango
  5. Mantar
  6. Kivi
  7. Kavun
  8. Kuşkonmaz
  9. Bezelye
  10. Papatya
  11. Soğan
  12. Ananas
  13. Mısır
  14. Avokado