Yumurta alerjisi olanlar buraya: Yumurtaya alternatif besinler

 Yumurtaya alternatif besinler
Yumurtaya alternatif besinler

Sabah kahvaltılarında omlet keyfi yapabilmeniz için her ne kadar bir çözüm bulamasak da sevdiğiniz hamur işleriyle aranıza giren mesafeyi kaldırmak için biz buradayız. Bu başlık altında yumurta yerine kullanabileceğiniz tüm alternatif gıdaları sizlerle paylaşıp, yumurta alerjinizin hayattan tat almanıza daha fazla engel olmasına izin vermemeye geldik!

Alerjik reaksiyonlar… Sanıyoruz ki hayatımızı oldukça zorlaştıran şeyleri bir liste yapsak alerjik reaksiyonlar bu listede başı çekerdi. Lakin söz konusu gıdalara olan alerji olduğunda işlerin çok daha fazla karıştığı yadsınamaz bir gerçek. Sevdiğimiz yiyeceklerden uzak durmak bir yana, sevdiğimiz tariflerin içinde bünyemizin alerjik reaksiyon gösterdiği gıdalardan biri dahi olsa onu tamamen hayatımızdan çıkarmak gibi zorlukları da var.

Özellikle konu çay keyiflerimizin olmazsa olmazı, küçük büyük demeden en sevdiğimiz yiyeceklerden olan hamur işlerine geldiğinde maalesef gıda alerjileri bizi epey zorlar duruma geliyor. Örneğin hemen hemen her hamur işi tarifinin içinde bulunan yumurta alerjisi… Yumurta alerjisinin hayatımıza ne denli etki ettiğini bildiğimizden Lokma olarak bu duruma el koymaya geldik.

Keten tohumu

‘Lokmacım karşıma sizin sitede enfes bir tarif çıktı ama kara kara yumurta yerine ne kullanabilirim diye düşünüyorum’ diyenler için tarifinizin tadına asla etki etmeyecek, yumurtanın işlevini fazlasıyla görecek bir öneriyle geldik; keten tohumu. Öyle ki 1 adet yumurta yerine kullanabileceğiniz bir 1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu ve 3 çorba kaşığı suyu güzelce karıştırıp 5 dakika kadar beklettiğinizde alacağı kıvam ile tatlı ve tuzlu tariflerinizde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir alternatif ortaya çıkmış olacak.

Muz

Şöyle iştahınızı kabartan bir tatlı tarifi keşfettiniz ama yumurta alerjiniz sizi durduruyor. Artık durduramayacak! Çünkü yumurtayı çıkarıp yerine ekleyeceğiniz muz tarifinizin lezzetine de kıvamına da olumlu yönde katkıda bulunabilecek en iyi alternatiflerden biri. Üstelik kullanımı da son derece pratik. 1 adet yumurta yerine orta boy veya yarım bir muzu ezerek tatlı tariflerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Elma püresi

Hazır söz konusu tatlı tarifleri iken buradan uzaklaşmadan tatlı tariflerinizde yumurta yerine kullanabileceğiniz diğer bir malzeme ise hemen hemen evlerde her daim bulunan; elma. 1 adet yumurta yerine ¼ kup elma püresi tariflerinize hem kıvam hem de lezzet vererek yumurtayı sizlere aratmamak konusunda epey iddialı.

Chia tohumu

Tatlı tariflerine özellikle önerdiğimiz alternatifler olur da poğaça tariflerine olmaz mı… Lokma’nın her zaman, her konuda oldukça titiz olduğunu bilen okurları ve takipçileri bunu iyi bilir ki bizde her daim en iyi öneriler bulunur. Nefis bir poğaça tarifiyle karşılaştığınızda yumurta yerine kullanacağınız şey oldukça basit ve pratik; chia tohumu. 1 adet yumurta yerine 1 çorba kaşığı öğütülmüş chia tohumu ve 3 çorba kaşığı suyu iyice karıştırarak suda 10-15 dakika kadar beklettiğinizde yumurta yerine kullanabileceğiniz alternatifiniz hazır.

Karbonat & Sirke

Yumurta yerine kullanabileceğiniz alternatifler arasında olmasını pek de beklemediğiniz bir işbirliğinden söz edelim; kabartma tozu & sirke. Mutfaklarımızın olmazsa olmazı bu iki malzemeyle işler epey kolay. Genellikle tuzlu tariflerde kullanılmasını önerdiğimiz bu ikilinin kullanımı ise epey pratik. 1 adet yumurta yerine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 çorba kaşığı elma sirkesi tariflerimizi kurtarmaya yetecek de artacak.

Bakliyat haşlama suları

Hemen hemen her evde sıklıkla fasulye, nohut gibi bakliyatların pişirildiğini varsayacak olursak bakliyat haşlama sularını çöpe atmaktan çok daha iyi bir öneriyle biz geldik. Bakliyat haşlama suyunu sadece yumurta akı kullanılan tariflerde kullandığınız takdirde en iyi sonuca ulaşabileceğinizi belirterek ölçümüzü verelim 1 adet yumurta akı yerine 3 yemek kaşığı bakliyat haşlama suyu ile beze ve macaron gibi tarifleriniz oldukça lezzetli olacak.

Hazır yumurta ikamesi

‘Lokmacım bunların hepsi harika öneriler ama hala yumurta alerjisi olanlara özel üretilmiş bir şey yok mu?’ Elbette ki var. Büyük zincir marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz hazır yumurta ikameleri oldukça pratik kullanımları sayesinde yumurta alerjisi olanların veya vegan olanların bizce mutfaklarında kesinlikle stoklaması gereken ürünlerden biri.