Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?

Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?
Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?

Çok fazla fark edilmese de yumurtalar üzerinde tarih ve çeşitli notlar yer alıyor. Hatta belirli kodlara yer veriliyor. Bu kodların satış için zorunlu olduğunu özellikle belirtmekte yarar var. Tabii bu kodlar gelişigüzel verilmiyor, her birinin bir anlamı var. İşte bu rehberimizde konumuz bakkaldan / marketten satın aldığımız yumurtalar üzerinde yazan kodlar. Yumurtalardaki kodlar ne anlama geliyor tüm detayları açıklıyoruz.

İnsan proteinine en yakın şekilde faydalanacağımız besin yumurtadır. Yumurta aynı proteini en sağlıklı tüketebileceğimiz besinlerin başında gelir. Özellikle çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için yumurta tüketmesi çok önemlidir. Peki bu kaliteli protein takviyesini yaparken hangi yumurtaları alacağız? Nelere dikkat edeceğiz yazımızda bunu cevabını sizlerle paylaşıyoruz. Market raflarında farklı fiyatlarda ve farklı markalarda gördüğümüz yumurtaları satın alırken üzerindeki rakamlara çok dikkat etmeliyiz. Bu rakamlar bizlere yumurtayla ilgili çok net bilgiler vermektedir. Peki bu rakamlar ne anlama geliyor hadi açıklayalım!

Yumurtanın iyisini nasıl anlarız?

Satın aldığımız yumurta çeşitlerini 7 adet olmak üzere sınıflandırabiliriz. Bunlar ağırlıklarına göre sınıflandırılmış olup 70 gram ile 45 gram arasında değişir. Her zaman gram cinsinden ağırlıklarla görmek mümkün değildir ancak alışveriş sırasında biraz daha dikkat ederseniz M - L ve XL olarak görebilirsiniz. Boyutlarını bu şekilde ayırdığımız yumurtaların kalitelerini nasıl ayırt edebiliriz? İşte bu can alıcı sorunun yanıtını hemen paylaşıyoruz. Bir yumurtanın ne derece kaliteli olduğunu anlamak istiyorsak yine üzerindeki harflere bakabiliriz.

A, B ve C olarak üç sınıfa ayrılan kalite türleri tüketici için oldukça önemlidir. A yüksek kalite, B orta kalite C ise daha çok yemek endüstrisinde tercih edilmektedir. Bizim C grubu yumurtalardan uzak durmamız sağlık açısından çok önemlidir. Yumurta rengi ise kaliteden bağımsız olarak tamamen tavuğun yemiş olduğu yemlerden ve bölgeden kaynaklanan bir değişimdir.

Yumurta üzerindeki kodlar

Yumurta üzerinde basılan kodlar aslında o yumurtanın kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Çokta eski olmayan bir tebliğ ile beraber tüm yumurta üreticileri artık yumurtaların üzerine ‘’yetiştirme metodu kodunu’’ kullanmak durumundadır. Kayıtlı üreticilerin tamamı yumurtaların üzerine kodları işlemektedir. Bu şekilde sizin de satın aldığınız yumurtaların kalitesini rahatça seçebilir, gezen mi, kümes mi yoksa organik mi olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun için dört farklı üretim kodu bulunmaktadır. 0 (sıfır), 1, 2 ve 3 olarak ayıran bu kodları daha yakından inceleyerek detaylı bilgiler edinelim…

Kod 0 (sıfır) ile başlıyorsa

Eğer satın aldığınız yumurta üzerinde kod 0 rakamı ile başlıyorsa en kaliteli olanı seçtiniz demektir. Bu yumurtaların organik olduğunu göstermektedir. Tavuğun yetiştiriciliği ve tükettiği yemler tamamen organiktir. Kimyasal maddelerden uzak, ilaç ve hormonlardan uzak yetiştirilen tavuklar için aslında köy tavuğu diyebiliriz. Sertifikalı olarak üretilen ve piyasaya sürülen bu yumurtalar fiyat olarakta en yükseğidir diyebiliriz.

Kod 1 ile başlıyorsa

Organik yumurta bulunamadığında tüketilecek en sağlıklı yumurtalar kodu 1 ile başlayanlardır. Organik diyemeyiz ancak tavuk çiftliğinde yetişen tavuklar normal yemleri tüketerek beslenmişlerdir.

Kod 2 ile başlıyorsa

Rakamlar büyüdükçe kalitesinin düştüğü bu yumurtalar kümes içinde dolaşan tavukların yumurtalarıdır. Çocuk gelişimi ya da beslenmesi için uygun yumurtalar değildir.

Kod 3 ile başlıyorsa

Bu yumurtalar fabrikada hızlı ve seri olarak üretilen yumurtaların kodlarıdır. Hormonla kısa sürede büyütülen tavuklar otomatik yumurta üreten ve teknolojiyle beraber üretimin çokça yapılması hedeflenmektedir. Türkiye’de üretimi en çok olan yumurta çeşidi olmakla beraber daha çok hazır katkılı gıdalarda, pasta ve böreklerde kullanılır.

Yumurta üzerindeki kodların ne anlamlara geldiklerini öğrendikten sonra tercihlerimizi de bunlara göre yaparak satın alma işlemini gerçekleştirebiliriz.