Bu yöntemler yumurtanızın tazeliğini söylüyor!

​Bu yöntemler yumurtanızın tazeliğini söylüyor!
​Bu yöntemler yumurtanızın tazeliğini söylüyor!

Yumurta, mutfakta sık kullandığımız bir ürün olduğundan bol bol aldığımız bir gıda. Ancak elimizin altında bulunsun derken de bayatladığına en çok şahit olduğumuz gıdalardan biri. "Peki yumurtaların bayatladığını anlamanın en kolay yöntemleri neler?" Diye merak ediyorsanız bu 4 yöntemi kullanmanız gerek.

Suda yüzdürme yöntemi

Yumurtanın bayat olduğunu anlamak için kullanılan en yaygın yöntemler arasında yer alan suda yüzdürme yöntemi, kesin sonuç vermesinden dolayı bizim ilk tercihimiz. Soğuk su dolu olan bir bardağın içiresine koyacağınız yumurta dibe batarsa bu onun taze olduğunu söylemektedir. Dibe batmaz su yüzünde kalmışsa eğer bu yumurta bayatlamıştır bundan dolayı kullanmamanızı öneriyoruz. "Lokmacığım ne suyun yüzüne çıktı ne de dibe battı." Diyorsanız bu da yumurtanızın 15 günlük olduğuna ve bir an önce kullanılması gerektiğine işarettir.

Ses testi

Uzun süre bekleyen ve bayatlayan yumurtaların iç yapısına nem ve karbondioksit girmiş olacağı için kırıldığı zaman az ses çıkarmaktadır. Ancak "Ben yumurtaları kırmadan test etmek." istiyorum diyorsanız ise o zaman bu yöntemi denemelisiniz: Yumurtayı elinize alıp salladığınız zaman içinden sıvı sesi çok net geliyorsa bu bozulduğu anlamına geliyor. Buna bakarak da yumurtanızın tazeliğini kolayca anlayabilirsiniz.

Renk testi

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın bir başka yöntemi ise renk testi. Yumurtayı kırdığınız zaman sarısı dağılıyor veya dağılmaya uygun bir yapısı varsa bu yumurtanızın bayatlamış olduğunu gösteriyor. Ayrıca kırdığınız yumurtanın beyazı bulanık bir renk tonuna sahipse bu yumurtayı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Koku testi

Kırdığınız zaman kötü ve keskin bir koku yayılıyorsa bu yumurtadan uzak durmanız gerekiyor. Yumurtanız bu şekilde kokuyorsa kesinlikle o yumurtayı yememenizi öneriyoruz aksi takdirde zehirlenme olasılığınız çok yüksek.