Yumuşacık ve kabarık kek yapmanın 10 püf noktası

Yumuşacık ve kabarık kek yapmanın püf noktaları
Yumuşacık ve kabarık kek yapmanın püf noktaları

Harika kek yapmanın bir sırrı var mı? Kesinlikle! Yumuşacık ve kabarık kek yapmanın 10 püf noktasını vereceğimiz bu yazımızdan sonra tüm kekler puf puf kabaracak ve çay saatleri hiç olmadığı kadar keyifli olacak. Kekin kabarması için ne yapılır? Yumuşacık bir kek nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını bulacağınız bu yazımızdan sonra ellerinizden çıkan o kek tarifleri ısrarla sorulmaya başlandığında bizleri de anmayı unutmayın...

Güzel bir kek yapmaya karar verdiğinizde öncelikle elinizdeki malzemelere bakıp en uygun tarifi bulmanız gerekiyor. Ayrıca kek tarifinde belirtilen kek kalıbını kullanmak; malzemeleri güzelce çırpmak, fırını önceden ısıtmak, malzemeleri doğru sıcaklıkta kullanmak ve pişme süresini de iyi ayarlamak çok önemli.

1- Tarifinizi doğru seçin

Garantili sonuçlar için pişirme tariflerine harfiyen uymanız çok önemli. Böylece kekiniz tariftekiyle benzer sonuçlar verecektir. Lokma’nın kek tariflerini gözden geçirin ve tam olarak ne istediğinize karar verip malzemelerinizi ayarlayın. Daha sonrasında hem yazılı hem de videolu olarak adım adım hazırlamış olduğumuz tarifi takip ederek en doğru sonuca ulaşın.

İşte sizin için seçtiğimiz favori kek tariflerinden bazıları;

Kış meyvelerinden en lezzetlisi ile; Ayvalı crumble kek tarifi

Havuçlu keki sevmeyen yoktur; Havuçlu haşhaşlı kek yapılışı

Red velvet de derler; Kırmızı kadife kek nasıl yapılır?

Limon ve yaban mersini uyumu; Yaban mersinli limonlu kek tarifi

Kek tariflerinin en sevileni; Kakolu kek tarifi

2- Tarifte belirtilen kalıbı kullanın

Hamur işlerini, kekleri ve pastaları olduğunca sık tüketiyoruz. Yaz kış demeden çayın yanında mutlaka bir şeyler arıyoruz. Böyle olunca da kek çeşitleri oldukça fazla tercih ediliyor. Kek hem hazırlanması kolay olduğu hem de çok vakit almadığı için en listenin ilk sırasında yer alıyor. Ancak kek yaparken doğru tarifi seçmek kadar kalıbı da doğru kullanmak gerekiyor.

Kek kalıbını yağlamak, unlamayı doğru yapmak, pişirme kağıdı kullanmak ve keki kalıptan tek parça halinde çıkarmak ortaya harika sonuçlar çıkması için titizlikle uygulanması gereken adımlar. Ama her şeye rağmen kek kalıptan çıkmazsa uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler de var:

Kek kalıptan çıkmadığında ne yapmak gerekir?

Az önce de bahsettiğimiz pişirme kağıtları, yapışmak olduğu için gerçekten çok işe yarıyor. Alternatif olarak un serpebilir ve yumuşatılmış tereyağı da kullanabilirsiniz.

3- Fırını önceden ısıtın

Yeterince sıcak olmayan bir fırına kek koyarsanız, kabarma şeklini ciddi oranda etkilediğini görürsünüz. Hatta fanlı fırınlar pastayı hızlıca kurutabilir. Bu nedenle daha uzun bir raf ömrü için geleneksel ayarlardan şaşmayın. Siz malzemeleri hazırlayıp kekinizi ortaya çıkarmak üzere ilk adımları atarken bir yandan da fırının ısınmasını sağlayın.

4- Malzemeleri eksiksiz kullanmaya dikkat edin

Tarifte belirtildiği gibi tam ölçüleri ve malzemeleri kullandığınızdan emin olun. Doğruluğu sağlamak için de mutlaka ölçü kaşıkları tercih edin. Kabartma tozu ve unu karıştırarak hamura eklediğinizde daha verimli sonuç alırsınız.

5- Malzemelerin doğru sıcaklıkta olduğundan emin olun

Tariflerin çoğu, yağ ve yumurtaların oda sıcaklığında olduğunu söyler. Buna uymak da çok önemli. Tereyağını doğrudan buzdolabından alırsanız sonuç beklediğiniz gibi çıkmaz ve soğuk yumurtalar da kek karışımını olumsuz etkileyebilir. Kek karışımını hazırlamadan 1 saat önce yumurtaları dolaptan çıkarmak kekin çok daha iyi kabartmasında kilit role sahip.

6- Malzemeleri olabildiğince iyi çırpın

Tarif listesinde yer alan malzemeleri olabildiğince iyi şekilde çırparak belirli bir kıvama getirin. Bu, kekin havasını ve hacmini artırarak ortaya çok daha başarılı kekler çıkmasını sağlar. Yumurta ve şekeri hep aynı yönde kırparak kekin daha iyi kabarmasını sağlayabilirsiniz.

7- Kek karışımını hazırladıktan sonra doğruca fırına koyun

Karışımı yaptıktan sonra kalıba güzelce dökün ve daha sonrasında önceden ısıtılmış olan fırına yerleştirin. Karışımın ortaya güzel bir sonuç çıkarabilmesi için hemen fırına girmesi gerektiğini unutmayın.

8- Pastayı doğru rafa koyun

Kekler, eşit pişirme sağlamak için genellikle en iyi sonucu orta raflarda verir. Fırına yerleştirdiğinizde neredeyse pişene kadar hiçbir şekilde kapağı açmayın. Soğuk havanın fırına girmesine izin verirseniz kekin çökme olasılığı artar. Göz atmadan önce tam olarak sertleşmesini beklemeniz gerekir. Benzer durum aslında kek karışımını fırına koyarken de geçerli. Kapağı tam açıp tüm sıcak havanın dışarı çıkmasına engel olmanız gerekiyor.

9- Pişirme süresine bağlı kalın

Doğru kek kalıbını kullandıysanız ve iyi bir fırınınız varsa tarifte belirtilen zamanlamalar doğru olmalı. Fırınlar değişiklik gösterdiğinden pişirme süresinin bitiminden hemen önce kontrol etmekte yarar var. Pişmiş bir kek, kenarlarına veya ortasına bastırıldığında aynı hissi verir. Ayrıca ortaya kısma batırılan bir kürdan ya da bıçağın kuru çıkması gerekir. Eğer kekiniz düzgün pişmemiş ama kahverengi görünüyorsa üzerini biraz nemlendirilmiş yağlı kağıtla kaplayabilirsiniz.

10- Fırından çıkardığınızda havluyla kapatın

Eğer kekinizin yumuşacık olmasını istiyorsanız fırından çıkardığınız anda üzerini havluyla kapatabilir ve bu şekilde bir süre kalmasını sağlayabilirsiniz.