Zamanla tat algımız değişiyor mu?

​Zamanla tat algımız değişiyor mu?
​Zamanla tat algımız değişiyor mu?

Zamanla sevdiğiniz bazı tatların değiştiğini fark ettiğiniz olmuştur. Bu durumu anlık mı hissediyoruz yoksa gerçekten zamanla tat algılarımızda bir değişiklik oluyor mu? Oldukça merak uyandıran bu konuyu derinlemesine ele aldık hadi gelin bakalım gerçekten tat algılarımızda bir değişiklik oluyor mu?

Yediğimiz yemeklerin tadını algılayan duyularımız ağzımızın içinde, damakta ve yanaklarımızda yer alıyor. Sağlıklı bireylerde yer alan 9 bin tat algılayıcıları ise genellikle dilde yer alıyor. Bu sebeple çocuklar biz yetişkinlere göre tat konusunda daha da gelişmiş yeteneğe sahip. Bunun sebebi ise beynimizin sinyalleri okuma gücü. Hal böyle olunca yaş aldıkça tat alma alma tomurcuklarımız yenilenmeyi yavaşlatıyor veya durduruyor.

Bir insanın dördüncü ayından itibaren oluşan tat duyularımız, ortalama 60 yaşına geldiğinde değişmiş oluyor. Anne sütü şekerli olduğundan dolayı bebekliğimizden beri alışık olduğumuz şekerli tatlar çocukluğumuzda da en sevdiğimiz lezzetler arasında bulunuyor. Ancak az önce bahsettiğimiz gibi tat alma duyularımızda oluşan yavaşlama ve durma ile birlikte ileriki yaşlarımızda sevdiğimiz tatlarda da değişkenlik oluşuyor. Bu sebeple çocukken çok sevdiğimiz bazı tatlar büyüdükçe artık bize güzel gelmemeye başlıyor.