Zehir saçan pipetler!

Zehir saçan pipetler!
Zehir saçan pipetler!

Kağıt, plastik, metal ve cam pipet derken hangisinin daha sağlıklı olduğu birçok kişide merak uyandırıyor. Haliyle biz de merak ettiğimizden bu konuyu araştırdık ve oldukça şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştık. Meğer çevre dostu olduğunu sandığımız kağıt pipetler hepsinden daha tehlikeliymiş. Nasıl mı? Gelin açıklayalım.

Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan kağıt pipetler ne kadar sağlıklı? Hangi pipet daha zararsız? Gibi kafanızda birçok farklı soru işareti varsa gelin birlikte cevaplayalım.

Günlük hayatta sıkça kullandığımız kağıt, plastik, cam ve metal pipetler her ne kadar yaşamımızı kolaylaştırsa da çevreye ve sağlığımıza zarar verebiliyor. Özellikle son dönemlerde kullanımı oldukça popüler olan kağıt pipetler, içerisinde barındırdığı PFAS oranıyla en tehlikeli grup.

"Peki nedir bu PFAS?" diye soracak olursanız açıklayalım: Sonsuz kimyasallar olarak anılan ve hem sağlığa hem de çevreye olan etkisinden dolayı 2020 yılında tüm dünyada yasaklanan PFAS, maalesef yasaklara rağmen hala kullanılıyor. Sağlığımız üzerinde oldukça ciddi sorunlar doğuran PSFAS, tiroid, obezite, kolesterol ve kanser gibi hastalıkların oranını artırmakta.

Avrupa'da 39 farklı markanın pipetleri incelenerek en sağlıklı ürünün hangisi olduğu araştırıldı. Araştırma sonuçları oldukça şaşırtıcı. Çevreye karşı zararsız olduğu iddia edilen kağıt pipetler, şeklinin bozulmaması için içerisinde plastik barındırmakta. Özellikle sıcak içeceklerde kullandığı zaman bu plastikler mikro şekilde vücudumuza girmektedir. Tüm pipet türleri karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç ise şu şekilde: Kağıtlarda %80, plastiklerde %75, camlarda %40 oranında PSFAS bulundu. Paslanmaz çeliklerde ise PSFAS maddesine hiç rastlanmadı. Bu sebeple illa pipet kullanacağım diyorsanız o zaman tercihinizi paslanmaz çeliklerden yana kullanmalısınız.