"Genç Prens'in günleri sayılı"

Muhammed bin Selman, ABD ziyareti sırasında, Silikon Vadisi'nde incelemede bulunurken...
Muhammed bin Selman, ABD ziyareti sırasında, Silikon Vadisi'nde incelemede bulunurken...

Suudi Arabistan’da, geçtiğimiz yıl amcasının oğlu Muhammed bin Nayef’e saray darbesi düzenleyerek kendisini veliaht prens ilan ettiren Muhammed bin Selman, dünya basınının gündeminden düşmüyor. 33 yaşındaki Muhammed bin Selman’ın şu anda yürüttüğü faaliyetlerden tahta geçmesi muhtemel tarihe kadar, onlarca konu özellikle Avrupa basınında sıklıkla yer buluyor. Bin Selman ile ilgili son değerlendirme, İngiltere’nin önemli gazetelerinden The Times of London’da, Michael Burleigh imzasıyla yayımlandı.

Muhammed bin Selman, 1985 doğumlu.
Muhammed bin Selman, 1985 doğumlu.

Muhammed bin Selman’ın ülke içinde ve dışında ciddi krizlerle karşı karşıya olduğunu kaydeden Michael Burleigh, Suudi Arabistan’ın batı kıyılarına kurulması planlanan Neyyum sahil bölgesini ilk örnek olarak gösterdi. 8 milyar dolarlık bir bütçeyle tanıtımı yapılan Neyyum’un inşası için Muhammed bin Selman’ın milli petrol şirketi ARAMCO’nun yüzde 5’lik kısmının özelleştirilmesine güvendiği kaydedilen makalede, Kral Selman’ın şirketle ilgili kararı geri çektiğini hatırlattı. Kral Selman’ın bu kararı, oğluna güvensizlik olarak yorumlanmıştı.

Muhammed bin Selman, ofisinde bir röportaj sırasında...
Muhammed bin Selman, ofisinde bir röportaj sırasında...

Yemen’e başlatılan ve üçüncü yılına giren askeri harekatın, Suudi Arabistan’ın milli servetine ciddi şekilde eritmeye başladığını belirten yazar, Muhammed bin Selman’ın emriyle başlayan operasyonların da Veliaht Prens için handikaba dönüştüğünü vurguladı.

Tüm bunlara ilaveten ülke içinde muhalefeti tamamen susturan, çok sayıda din adamı ve aktivisti hapse attıran Muhammed bin Selman’ın ekonomik ve sosyolojik nedenlerle, tahtta çok uzun süre kalamayacağı tahmininde bulunan Michael Burleigh, kraliyet ailesi içinde de genç prense büyük bir tepkinin oluştuğunu kaydetti.

Prens'e kraliyet ailesi içinde de büyük tepki var.
Prens'e kraliyet ailesi içinde de büyük tepki var.

Muhammed bin Selman’ın amcası ve Kral Selman’ın kardeşi Prens Ahmed bin Abdulaziz, geçtiğimiz hafta Londra’da ülkesinin Yemen’deki eylemlerini protesto eden kalabalıkları susturmaya çalışırken, “Neden Suud ailesi diyorsunuz? Öfkenizi Kral Selman ve Prens Muhammed’e yöneltin” demişti. Prens’in sözleri, göstericilerden biri tarafından kaydedilerek sosyal medyada paylaşılmıştı.