İsrail hurmalarını boykot çağrıları, Ramazan öncesinde yoğunlaşıyor

Haber Merkezi
17:00, 07/03/2024, PerşembeG: Güncelleme: 17:32, 07/03/2024, Perşembe
CategoryMecra
Diğer
Mecra
İsrail hurmalarını boykot çağrıları, Ramazan öncesinde yoğunlaşıyor
Yılda yaklaşık 340 milyon dolarlık hurma ihraç eden İsrail’in toplam hurma ihracatının üçte biri kutsal Ramazan ayında gerçekleşiyor ve bu da onu, Filistin yanlısı boykot kampanyaları için önemli bir hedef haline getiriyor.

İsrail'in beş aydan uzun bir süredir Gazze'de döktüğü kan, dünyanın dört bir yanında İsrail politikalarını destekleyen şirketlere boykot çağrılarına yol açtı. Sonuç olarak, İsrail'in hurma endüstrisi, Ramazan yaklaşırken boykotun yaklaştığı endişesine kapılmış durumda.

İsrail basınında çıkan haberlere göre, İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze'de devam eden katliamı, Müslümanların mübarek Ramazan ayı yaklaşırken Avrupa pazarında İsrail hurmasının satılmasını giderek zorlaştırdı.

İsrail’in Haaretz gazetesine göre,
İsrail'in Medjul (Medjoul) hurmasını
tanıtmaya yönelik toplam
550 bin dolarlık bir reklam kampanyası
, boykot korkusu nedeniyle rafa kaldırıldı.

Gazze'de acımasızca dökülen kanın ardından dünyanın dört bir yanındaki Müslüman topluluklar arasında muhtelif alanlardaki İsrail ürünlerine yönelik tedbirler arttı.

  • Hurma sektörüyle bağları olan bir iş adamı Haaretz'e şöyle konuştu:
    "Raflara yaklaşıp 'İsrail Malı' yazdığını gören herkes iki kere düşünecektir."
"Ramazan ayında hurmanın büyük bir kısmı satılıyor ve onlar (Müslüman topluluklar), başkasından satın alabilecekleri her yerde bizi cezalandırmaya çalışacaklar."

Kayıp gelir

Son yıllarda
Boykot, Tecrit ve Yaptırım hareketinin
(Boycott, Divestment and Sanctions - BDS)
İsrail şirketlerine işgali sona erdirmeleri için ekonomik baskı uygulama yönünde büyüyen bir kampanyası var.

Oruçlu bir kişinin iftar etmesi sünnet olan hurmanın Ramazan ayındaki manevi önemi göz önüne alındığında, birçok Müslüman, hurmanın etik kaynaklardan elde edildiğinden emin olmaya çalışıyor.


BDS'yi destekleyen gruplar, tüketicilerin bilinçli bir seçim yapabilmelerini ve İsrail hurmalarını satın almaktan kaçınabilmelerini sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

İsrailli bir hurma üreticisi Haaretz'e şöyle konuştu:
"Avrupa'da bizim markamızın yazılı olduğu hurmaların bulunduğu süpermarketlere giren ve üzerlerine alıcıların 'soykırıma katkıda bulunduğunu' belirten çıkartmalar yapıştıran kuruluşlar var."
  • Filistin Dayanışma Kampanyası, İsrail'in Medjul hurmalarının çoğunun işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerde İsrailli yerleşimciler tarafından yetiştirildiğini söylüyor.

İsrail işgaline karşı savaşan kampanyacılar, insanları düzenli olarak, satın almadan önce tarihlerin nereden geldiğinin etiketlerini kontrol etmeleri konusunda uyarıyor.

İsrail hurmasına boykot çağrısının, İsrail üzerindeki ekonomik etkisi oldukça önemli olabilir. Zira
İsrail'in Medjul pazarındaki yüzde 50'lik payı
, onu hacim açısından
dünyadaki en büyük pazarlardan biri
haline getiriyor.
  • İsrail Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, yalnızca İsrail'den yapılan hurma ihracatının değeri 2022'de 338 milyon dolar olurken, diğer tüm meyvelerin ihracatı ise 432 milyon dolar oldu.
Filistin İçin Amerikalı Müslümanlar (AMP)
hareketi, Filistin'in bağımsızlığını desteklemek amacıyla 12 İsrail hurma markasının boykot edileceğini duyurdu. AMP, İsrail'i, çocuklar da dâhil olmak üzere sömürülen Filistinli emeği kullanarak çalıntı arazilerde hurma endüstrisi kurmakla suçladı.

AMP, boykot çağrısına kulak verenlere İsrail, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'nden etiketlenen ve menşei belirtilmemiş hurmaları satın almama çağrısında bulundu.

Haaretz'in haberine göre, boykot kampanyalarına karşı koymak amacıyla İsrailli üreticiler bazı alıcılarla birlikte çalışarak ürünlerinin üzerindeki etiketleri değiştirerek tarihlerin kökenini gizlemeye çalışıyor.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında İsrail’in Türkiye'ye hurma ihracatı yüzde 50 oranında düştü. Türkiye pazarı, İsrail'den yapılan tüm hurma ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.
Kaynak: Middle East Eye
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026