İsrail'in Lübnan saldırısı, Suriyeli mülteciler için çifte acı

Haber Merkezi
13:00, 08/10/2024, Salı
CategoryMecra
Anadolu Ajansı
Mecra
İsrail'in Lübnan saldırısı, Suriyeli mülteciler için çifte acı
Lübnan’ın güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye yüz binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

İsrail ile Hizbullah güçleri arasındaki devam eden çatışmalarda İsrail'in Lübnan'daki askerî saldırısı yoğunlaşırken, 1 milyondan fazla insanı evlerinden zorla çıkarıp çevre ülkelere göç etmek zorunda bırakırken, ülkede en savunmasız topluluklar arasında, uzun bir düşmanlık ve ayrımcılık geçmişine sahip Suriyeli mülteciler yer alıyor.

Lübnan hükümeti, İsrail'in Lübnan genelindeki hava saldırılarını yoğunlaştırmasıyla birlikte son iki haftada
Lübnan'dan Suriye'ye 400 binden fazla kişinin geçtiğini
bildirdi.
  • Hükümetin kriz birimi, 23 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında Lübnan'dan kaçanlarının 300.774'ünün savaştan zarar görmüş ülkelerine dönen Suriyeliler olduğunu, 102.283'ünün ise Lübnanlı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise, 23 Eylül'den bu yana İsrail'in havadan ve karadan saldırılarına devam ettiği
Lübnan'da, 250 bin kişinin Suriye'ye geçtiğini
belirtti.
Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam
2 bin 83 kişi öldü.

Savaş halindeki bir ülkeden 13 yıldır krizle karşı karşıya olan anavatanlarına

Lübnan, yüzbinlerce sivilin ölmesine sebep olan, ülkedeki kritik altyapıyı paramparça eden ve milyonlarca kişinin yardıma ihtiyaç duymasına neden olan devam eden iç savaş sırasında ülkelerini terk eden
yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
  • Suriye'deki savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Lübnan'a gelen Suriyeli mülteciler, İsrail saldırılarından dolayı burada da savaş mağduru oldu.

Suriye'de 2011'de savaşın başlamasının ardından Lübnan'a göç eden ve ülkenin güney bölgelerinde başta tarım olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışan Suriyeliler, İsrail saldırıları nedeniyle bulundukları bölgeleri tekrar terk etmek zorunda kaldı.

Sıkışıp kaldılar

Güvenlik endişesiyle Suriye'ye dönmek istemeyen ve Lübnan kimliğine sahip olmadıkları için halkın yerleştirildiği okullara da yerleştirilmeyen yaklaşık 1150 mülteci, Sayda şehrindeki bir alanda 15 gündür zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor ve yardım bekliyor.

Suriyeli Muhammed Ali Ebu Mahmud, "Biz burada göçmeniz. Nebatiye'nin güneyinden geldik. Oradan göç edenlerin sayısı çok fazla. Bizi buraya getirdiler ama plan nedir bilemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gıda, temizlik ve konaklama olanaklarının olmadığını ve yakındaki caminin de tuvalet ve banyolarının kapatıldığını dile getiren Ebu Mahmud, "Lübnan hükümeti bize çok yardımcı oldu ama şu an geleceğimizi bilemiyoruz." dedi.

Göçmen Suriyelilerden Abdusselam da kışın yaklaştığına ve havaların soğumasıyla birlikte insanların sorunlarının artacağına dikkati çekti.

Ebu Ammar ise temizlik malzemelerinin olmayışından dolayı hijyenin sağlanamadığına vurgu yaparak bu şartlarda yaşamaya devam ettikleri takdirde salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026