Lezzet süper, ustaları küs

Lezzet süper, ustaları küs.
Lezzet süper, ustaları küs.

Beyrut’un merkezindeki Dimaşk Caddesi üzerinde bulunan Sahyûn Felâfel, aynı adı taşıyan, aynı güzellikle felâfel servis eden, birbirine bitişik iki dükkân Ortadoğu’nun en güzel felâfelini yapan yer olarak biliniyor. Ama burayı ilginç kılan bir durum şu: Mekânları ayrı ayrı işleten, babalarının vefatından sonra işi devralan iki öz kardeş, Züheyr ve Fuad Sahyûn, 20 yılı aşkın bir süresdir birbiriyle küs.

Yolunuz Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düşerse, sadece ülkenin değil bütün Ortadoğu’nun en güzel felâfelini yiyebileceğiniz bir adres var. Daha doğrusu iki adres. Beyrut’un merkezindeki Dimaşk Caddesi üzerinde bulunan Sahyûn Felâfel, aynı adı taşıyan, aynı güzellikle felâfel servis eden, birbirine bitişik iki dükkân. Ama burayı ilginç kılan bir durum şu: Mekânları ayrı ayrı işleten iki öz kardeş, Züheyr ve Fuad Sahyûn, 20 yılı aşkın bir süredir birbiriyle küs. Dükkânların sabit müşterileri de durumun farkında ve kimse alışık olduğunun dışındakine uğramıyor.

İki öz kardeş Züheyr ve Fuad Sahyûn'un ayrı ayrı işlettikleri mekânları da yan yana yer bulunuyor.
İki öz kardeş Züheyr ve Fuad Sahyûn'un ayrı ayrı işlettikleri mekânları da yan yana yer bulunuyor.
  • Züheyr ve Fuad kardeşlerin babaları Mustafa Sahyûn, 1933’te Beyrut’un ilk felâfelcilerinden birini açmış.

Mısır kökenli bir yiyecek olan felâfel, Mustafa Sahyûn’un -hâlâ sır gibi saklanan- özel formülüyle, kısa sürede şöhret olmuş. Bu sayede hem Beyrut’un her tarafına felâfelciler açılmış, hem de Mustafa Sahyûn, işini epey büyütmüş. Altı oğlundan sadece Züheyr ve Fuad, felâfel yapımına ilgi duymuşlar, babaları da onlara özel formülünü öğretmiş, birer usta olmalarına giden yolda kendilerine rehberlik etmiş.

Felâfel, Ortadoğu'nun en popüler yiyecekleri arasında başı çekiyor.
Felâfel, Ortadoğu'nun en popüler yiyecekleri arasında başı çekiyor.

Babalarının vefatından sonra işi devralan Sahyûn kardeşler, 1975-1990 arasında devam eden iç savaş sırasında bile müşterilerine yoğun şekilde felâfel ikramını sürdürmüş. Şimdi aralarına kara kedi girmiş olsa da, bugünkü ticari başarılarının yıllarca birlikte çalışmalarına bağlı olduğunu gizlemiyorlar.

Züheyr ve Fuad kardeşler, neden küstüklerini kimseye anlatmıyor. Onları tanıyan müşteriler de duruma çoktan alışmış zaten. Dükkâna uğrayan yabancılar ilk önce duruma anlam veremese de, onlar için de oldukça keyifli ve ilginç bir hikâye bu.