Türkmenistan halkı yarın yeni devlet başkanını seçiyor

Oy verme işlemleri yerel saatle 07.00’da başlayacak, 19.00’da sona erecek.
Oy verme işlemleri yerel saatle 07.00’da başlayacak, 19.00’da sona erecek.

Türkmenistan’ın başkenti 11 Şubat 2022 Cuma günü erken saatlerde, Parlamentonun üst kanadı Halk Maslahatı’nınolağanüstü toplantısında Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, genç liderlere yol vermek için zor bir karar aldığını duyurdu. Konukların onayını alan Berdimuhamedov, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı’na, “Türkmenistan’ın anayasasına ve kanunlarına göre seçim çalışmalarına başlayabilirsiniz.” dedi. Böylece Türkmenistan’da 12 Mart 2022 tarihinde erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının talimatı verilmiş oldu.

Berdimuhamedov ailesi oy kullanırken.
Berdimuhamedov ailesi oy kullanırken.
  • Berdimuhamedov, 2007 yılında Türkmenistan Devlet Başkanlığı görevini devralmıştı. Meclis oturumunda Cumhurbaşkanı, tam 15 yıl önce seçildiğini kaydetti.

Türkmenistan halkı, devlet başkanı seçimi için yarın sandık başına gidecek.

Türkmenistan Merkez Seçim Komisyonunun açıklamasına göre seçimde, Serdar Berdimuhamedov, Agacan Bekmuradov, Babamurat Meredov, Kakageldi Sariyev, Berdimammet Gurbanov, Maksatmurat Övezgeldiyev, Perhat Begencov, Maksat Ödeşov ve Hıdır Nunnayev olmak üzere 9 aday yarışacak.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yeniden aday olmayacağını belirterek gençlerin yönetime gelmesini desteklemek için erken seçim kararı almıştı. Berdimuhamedov, kendisi sadece Halk Meclisi Başkanlığını yürüteceğini açıklamıştı.

Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve yabancı ülkelerden temsilciler, seçimleri takip edecek.

Oy verme işlemleri yerel saatle 07.00’da başlayacak, 19.00’da sona erecek.

Seçimde 18 yaşını doldurmuş, yurt içi ve yurt dışındaki Türkmen vatandaşlar oy kullanabilecek.

- Yeni cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov mu olacak?

Türkmenistan lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, cumhurbaşkanı koltuğunu Türkmenistan başbakan yardımcısı olan 40 yaşındaki oğlu Serdar’a devretmek niyetinde olduğunun sinyallerini verdi. Bundan önce, Serdar Berdimuhamedov, özellikle Dışişleri Bakan Yardımcısı, Sanayi Bakanı ve Yüksek Denetim Odası Başkanı olmak üzere bir dizi başka hükumet görevinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ve (at üzerinde) oğlu Serdar Berdimuhamedov.
Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ve (at üzerinde) oğlu Serdar Berdimuhamedov.

Türkmenistan’ın Azattyk Radyosu temsilcisi Farrukh Yusupov, Türkmenistan’daki yakın güç geçişiyle ilgili tartışmaların üç yıldır devam ettiğini kaydetti. Tüm bu zaman boyunca Berdimuhammedov’un tek oğlunu bu pozisyon için neredeyse açıkça hazırladığını ifade eden Yusupov, cumhurbaşkanın oğlu ile ilgili olarak,

“Serdar Berdimuhamedov ülkenin hangi bölgesine giderse gitsin o bir padişah olarak kabul ediliyor. Hangi siyasi faaliyette ve törende bulunursa bulunsun o bir cumhurbaşkanı olarak kabul ediliyor.” ifadesine yer verdi.

Kaynak: QHA ve AA