Apple, diğer şirketlerden bağımsız olarak personellerini ofiste çalıştırmaya devam edecek

Apple
Apple

General Motors başta olmak üzere otomobil üreticileri ufak ufak fabrikalara dönmeye başlarken teknoloji sektörüne yönelik önemli gelişmeler de var.

Yeni normalleşme süresince Apple personelleri birkaç ay içinde tamamen ofise geçirmek istiyor.

Twitter ise pandemi sonrasında da isteyenlerin evden çalışabileceği sistemi onaylıyor.

Koronavirüssalgınınedeniyle üretim zincirindeki birçok şirket Martortasından itibaren dünya genelindeki operasyonlarını durdurdu. Bu konuda otomobil ve teknolojiüreticileri ise başrolde yer alıyor. Vaka sayısının düştüğü ülkeler 'yeni normal' düzen için ilk kuralları esnetmeye başladı.

Elon Musk yasak olduğu halde üretimi başlatıyor

Ayrıca dev üreticilerin CEO'larından da konuyla alakalı çeşitli açıklamalar var. Tesla CEO'su Elon Musk, ABD'de şehir kurallarına uymayarak Tesla fabrikalarında üretime başlanacağını duyurdu. Musk, 'birisinin tutuklanması gerekiyorsa bu kişinin ben olmasını isteyeceğim' şeklinde çarpıcı bir açıklama da yaptı.

Tesla, kurallara aykırı olmasına rağmen fabrikalarda üretime başlıyor.
Tesla, kurallara aykırı olmasına rağmen fabrikalarda üretime başlıyor.

Tesla, 23 Mart itibariyle üretim sürecini askıya almıştı. Otomobil üreticisi, koronavirüsten olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Twitter'dan açıklama yapan ElonMusk ise tüm eyalet kurallarından bağımsız olarak fabrikanın açılacağını ve üretime devam edileceğini duyurdu. Ancak esnetmenin yapıldığı bazı bölgeler için üretimler kontrollü olarak başlıyor.

Apple personelleri birkaç içinde ofislere dönüyor.

Apple, kademeli şekilde çalışanları ofislere döndürmek istiyor.
Apple, kademeli şekilde çalışanları ofislere döndürmek istiyor.

Son olarak teknoloji özelinde Apple ve Twitter'dan konuya ilişkin önemli açıklamalar var. Apple, personellerinin yakın zamanda ofislere geri döneceğini belirtiyor. Yani personellerin büyük kısmı eskiden olduğu gibi şirketlerinden çalışmaya devam edecek. Birkaç ay içinde bu sürecin kademeli olarak tamamlanması bekleniyor. Ama tabii belirli kurallar çerçevesinde. Geriye dönüşsürecinde titiz davranılması ve ardından ofislerde çalışma düzenlemesiyle alakalı da benzer tutumun sergilenmesi bekleniyor. Şirketin 5 mağazasını yeniden açmasıyla birlikte küçük adımlarla normalleşme sürecine dönüşü başlattığı da söylenebilir.

Pandemisüreciyle beraber dünya genelinde yüz milyonlarca kişinin evden çalışabiliyor olması şirketler için de yeni bir fırsat olarak görülüyor. Bazı şirketlerin masrafkalemlerini azaltmak ya da çalışanlarına bu şekilde bir opsiyonsunmak adına evden çalışmayı dönem dönem tercih edebileceği söyleniyor.

Twitter, personellere evden çalışma ve ofise gelme opsiyonları sunuyor.
Twitter, personellere evden çalışma ve ofise gelme opsiyonları sunuyor.

Twitter evden çalışma sistemini kalıcı hale getiriyor

Twitter ise tam olarak bu sistemi hayata geçiriyor. Sosyal ağ, çalışanların çok büyük bir bölümünün evden çalışmaya devam edeceğini belirtiyor. Yani isteyen personellerin tamamı salgın sonrasında da evden çalışmayla hayatlarına devam edebilecek. Tercihin çalışanlara bırakılıyor olması da önemli.

Google ve Facebook ne yapıyor?

Apple ve Twitter'dan bahsedince akla Google ve Facebook da geliyor. Daha doğrusu bu şirketlerin nasıl çalışacağı merak ediliyor. Birkaç hafta önce bahsettiğimiz gibi Google ve Facebook, personellerini yılın geri kalanında evden çalışma sistemine devam etmesini sağlayabilir. Bu kararın arkasında ABD'de eyalet yönetimlerinin aldığı kararların etkisi büyük tabii. Her iki şirket de personellerini riske atmak istemiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >