Apple ve Google, koronavirüs sonrası takip uygulamasını rafa kaldıracak

Koronavirüs
Koronavirüs

Apple ve Google, 'takip uygulamasının' pandemi sona erdiğinde kullanıcıları takip etmeyi bırakacağının sözünü verdi.

Her iki şirket de salgını kontrol altına almak için bu teknolojinin kullanılması gerektiğini belirtiyor.

İki haftadan uzun süre önce 'ortak çalışmayla' yeni koronavirüs izleme teknolojisini duyuran Apple ve Google, salgını kontrol altına almak için bu teknolojinin kullanılacağını bildirmişti. Doğal olarak insanların kafasında uygulamanın nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı ve güvenli olup-olmadığıyla alakalı birçok farklı soru işareti oluştu.

Koronavirüs enfekte olan kişiler bu uygulamalar sayesinde takip ediliyor da denilebilir. Halksağlığıçalışanları bu yöntemle birlikte temas ettiği herkesi izleyerek karantinaya alarak yayılmayı kontrol altına almaya çalışıyor. Buna 'kişi izleme' de deniyor. Esasen Apple ve Google otomatik bir kişi izleme sistemi oluşturmuş durumda. Geleneksel konum izlemeden farklı olarak bu sistem biraz daha karmaşık yapıda.

Uygulamaların hedefi, koronavirüsün yayılmasını kontrol altında tutmak.
Uygulamaların hedefi, koronavirüsün yayılmasını kontrol altında tutmak.

Güvenli mi?

Bu soru hemen herkes tarafından 'hayır' şeklinde cevaplanıyor. Yani insanlar tedirginlik duyuyorlar. Ancak, hem Apple hem de Google Bluetooth kodlarına dayanan bu sistemin kişiselbilgiler ya da güvenlik konusunda herhangi bir sorun çıkarmayacağını özellikle belirtiyor.

Veriler bilgisayar korsanlarının işine yarar mı?

Evet; Apple ya da Google noktasında güvenli olsa bile, bilgisayar korsanlarının işine yarayabilir. Uzmanlar bunun çok zor ama imkansız olmadığını söylüyor. Yani aslında merkezi veritabanı, enfekte olankişilerden gelen kodların tamamını saklıyor.

Apple ve Google, koronavirüs izleme teknolojisiyle yayılımı takip etmek istiyor.
Apple ve Google, koronavirüs izleme teknolojisiyle yayılımı takip etmek istiyor.

Pandemi sonrası rafa kalkacak

Güvenlik konusunda kafalarda soru işareti oluşturan diğer bir unsur ise pandemisonrası bu 'kişi takip sistemlerinin' ne olacağı... İki şirket de kısa bir süre önce otomatik izleme sistemini revize etti. Apple ve Google, uygulamadaki takibin pandemi sonrasında tamamen ortadan kaldırılacağı sözünü veriyor. Asıl önemli olan ise sağlık otoritelerinin ya da halk sağlığı kurumlarının bu projeyi destekleyip desteklemeyeceği...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >