Zorlu Holding, Türkiye'de batarya üretimi için Çinli yatırım şirketiyle anlaşma imzaladı

GSR
GSR

Elektrikli otomobil ve mobil cihazlara yönelik batarya üretimi için çalışma yürüten Zorlu Holding, Çinli yatırım şirketi GSR Capital ile 4,5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Türkiye'nin kendi markasıyla otomobil üretme hayalini gerçekleştirmek için geçen yıl oluşturulan beşli konsorsiyuma katılan Zorlu Holding, iki senedir batarya piyasası üzerine yürüttüğü çalışmalarda ilk somut adımı attı. Çinli özel yatırım şirketi GSR Capital ile 4,5 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalayan firma, 2023'e kadar üretime başlayacak tesiste elektrikli otomobil ve mobil cihazlar için batarya imalatı gerçekleştirecek.

Batarya ve elektrikli otomobil piyasasına hiç de yabancı olmayan Hubei merkezli GSR Capital, geçen yıl Nissan'ın batarya bölümünü 1 milyar dolara bünyesine katmış ve Avrupa'nın en çok satan elektrikli otomobillerinden Leaf EV için tek batarya tedarikçisi olmayı başarmıştı. Yine geçtiğimiz yaz batarya alanında önemli bir yatırıma imza atan şirket, dünyanın en büyük lityum üreticilerinden Şili'deki SQM firmasından 1,9 milyar dolarlık hisse satın almıştı.

Tesla'nın ABD'de Panasonic ile birlikte inşasına devam ettiği Gigafactory'de bu sene yıllık 35 GW kapasiteye ulaşılması bekleniyor.
Tesla'nın ABD'de Panasonic ile birlikte inşasına devam ettiği Gigafactory'de bu sene yıllık 35 GW kapasiteye ulaşılması bekleniyor.

Avrupa'nın en büyük batarya fabrikalarından biri olacak

İsveçli Saab'ı satın alarak NEVS markasıyla tamamen elektrikli otomobil üreticisine dönüştüren GSR Capital, büyük gelecek planı kapsamında Zorlu Holding'in yüzde 50 ortaklığıyla Türkiye'de inşa edeceği tesiste yıllık 500 bin otomobile yetecek kadar batarya üretecek. 25 GW kapasiteyle 2023'e kadar faaliyete geçmesi beklenen batarya fabrikası, Avrupa'nın en büyüklerinden biri olacak. Tesisin yıllık 6 milyar dolar yüksek teknoloji ihracatı yapması ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

4,5 milyar dolarlık yatırım kapsamında yalnızca batarya fabrikası kurmayacak olan Çinliler, aynı zamanda Zorlu grubunun sahibi olduğu Meta Nikel Kobalt Madencilik şirketine yüzde 50 ortak olup ar-ge, maden arama, işletme ve ihracat operasyonları yürütecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >