Bir rüya nerede başlar, nerede biter?

Bir rüya nerede başlar, nerede biter?
Bir rüya nerede başlar, nerede biter?

Fenerbahçe, 30 Ekim 1996’da Manchester United’ı 1-0 mağlup ederek adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Peki, bu maçı diğer maçlardan ayıran ön önemli özellik neydi?

Bir futbol takımı için çıktığı her maç çok kıymetlidir. Hiçbir maç ‘gazozuna’ oynanmaz. Kupa maçında alt liglerde yer alan bir ekiple karşılaşılması halinde bile futbolcular hem kendilerine hem de rakiplerine olan saygılarından dolayı işlerine asılır.

Her maç önemlidir ancak içlerinden bazılarının kıymeti çok daha fazladır. Fenerbahçe için en kıymetli maçlardan biri de 1996 yılında oynanan Manchester United karşılaşmasıydı.

1996-97 sezonunda Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi C Grubu’nda yer aldı. Grubun ilk maçında deplasmanda Juventus'a 1-0 mağlup olan Fenerbahçe ikinci maçta Rapid Wien'i konuk etti. Sarı-lacivertliler taraftarının desteğiyle rakibini 1-0 mağlup etti. Grubun en özel maçı ise Old Trafford’ta oynandı.

Takvimler 30 Ekim 1996’yı gösterdiğinde Fenerbahçe, İngiliz devi Manchester United’a konuk oldu.

Kimse şans vermedi

Fenerbahçe, 40 yıllık seriye 30 Ekim 1996'da son verdi.
Fenerbahçe, 40 yıllık seriye 30 Ekim 1996'da son verdi.

Zorlu karşılaşma öncesinde hiç kimse Fenerbahçe'ye şans vermiyordu. Türk spor yazarları ise Fenerbahçe'nin deplasmandan beraberlikle dönebilmesinin bile tarihi bir başarı olabileceğini vurguluyordu.

Efsane 11

30 Ekim akşamı Fenerbahçe sahaya Rüştü Reçber, Erol Bulut, Jes Högh, Saffet Akbaş, İlker Yağcıoğlu, Uche, Tuncay Akgün, Jay Jay Okocha, Kemalettin Şentürk, Elvir Bolic ve Emil Kostadinov 11'iyle çıktı.

Manchester United'ın yıldız kadrosu ise şu isimlerden oluşuyordu; Peter Schmeichel, David May, Gary Neville, Ronny Johnsen, Denis Irwin, David Beckham, Nicky Butt, Roy Keane, Jordi Cruyff, Karel Poborsky, Eric Cantona.

Bolic sahneye çıktı

Bolic'in golünün üzerinden 21 yıl geçti ancak bu an halen taraftarların zihninde tazeliğini koruyor.
Bolic'in golünün üzerinden 21 yıl geçti ancak bu an halen taraftarların zihninde tazeliğini koruyor.

Maç tam bitti derken sahneye çıktı. Elvir Bolic mücadelenin 82. dakikasında attığı golle Old Trafford’u sessizliği boğdu.

Seriye nokta koydu

Bu golle Fenerbahçe, Manchester United’ın Avrupa Kupalarında kendi evinde sürdürdüğü 40 yıllık yenilmezlik serisine nokta koymuş oldu.

Fenerbahçe’nin bu galibiyeti tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Bu galibiyet ayrıca gruptaki kalan maçlarda Fenerbahçe'nin umutlanmasını da sağladı. Ancak işler pek de istenildiği gibi gitmedi.

Grubu üçüncü tamamladı

Tüm dünya galibiyetin ardından Fenerbahçe'yi konuştu.
Tüm dünya galibiyetin ardından Fenerbahçe'yi konuştu.

Bir sonraki maçta Manchester United Kadıköy'e konuk oldu. ManU, Fenerbahçe'yi 2-0 mağlup etti. Ardından Juventus'a evinde 1-0 mağlup olan Fenerbahçe son karşılaşmada Rapid Wien ile 1-1 berabere kaldı. Fenerbahçe C Grubunu 7 puanla üçüncülük koltuğunda tamamladı ve Devler Ligi rüyası sona erdi.

  • C Grubu
  • Juventus 16
  • Manchester United 9
  • Fenerbahçe 7
  • Rapid Wien 2

Yıllar yılı Fenerbahçe’nin 1996-97 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde neler yaptığı değil Manchester United’ı nasıl mağlup ettiği konuşuldu. Bir galibiyet seneler süren durgunluk döneminde taraftarların en büyük avuntusu oldu. 2000’li yıllar ise sarı-lacivertliler için harika geçti. Fenerbahçe’nin 90’lı yılların sonunda yaşadığı başarısızlık çoktan rafa kaldırıldı.