Tarihi Fenerbahçe-Manchester City maçında hafızalara kazınan o detay

​Tarihi Fenerbahçe-Manchester City maçında hafızalara kazınan o detay
​Tarihi Fenerbahçe-Manchester City maçında hafızalara kazınan o detay

1968 yılında oynanan Fenerbahçe-Manchester City maçında turu getiren o detayı belki de ilk kez duyacaksınız. İşte Fenerbahçeli futbolcuların galibiyet için teknik direktörlerine cephe almasının sebebi…

Bazı olayların üzerinden yıllar geçse de hafızalardaki yerini ilk günkü sıcaklığıyla korur. Futbolseverler için de bu kural geçerlidir aslında…

Tutkunu olduğu renklerin nice başarısına şahit olan taraftarlar, yaşlarından dolayı şahit olamadıkları zaferleri ise tozlu raflardan çıkartıp öğrenmeye bayılır.

Fenerbahçe tarihi açısından uluslararası mücadelelerde yakın tarihte iki önemli galibiyet bulunur. Bu iki galibiyette aynı ekibe karşı alınmıştır.

Manchester United zaferi

Fenerbahçe, 40 yıllık seriye son verdi.
Fenerbahçe, 40 yıllık seriye son verdi.

30 Ekim 1996’da Fenerbahçe deplasmanda Mancester United’ı Boliç’in attığı tek golle 1-0 mağlup etti. Bu sonuçla sarı-lacivertliler Manchester United’ın Avrupa Kupaları’nda kendi evinde 40 yıl süren galibiyet serisine de nokta koymuş oldu.

Tuncay Şanlı’nın gecesi

Bir diğer karşılaşma oynandığında takvimler 8 Aralık 2004’ü gösteriyordu. Tuncay Şanlı’nın hat-trick yaptığı maçta Fenerbahçe sahadan 3-0’lık galibiyetle ayrıldı.

Süper Lig’deki efsane maçlara baktığımızda ise akıllara 6-0’lık Galatasaray galibiyeti ve 4-3’lük Gaziantespor maçı gelir.

Elbette son yıllarda tanık olunan bu maçlar dışında Fenerbahçe tarihi nice başarılarla dolu. Hadi hep birlikte tarihin tozlu sayfalarında bir yolculuğa çıkalım ve o harika geceye gidelim…

Zaman yolculuğu…

Fenerbahçe deplasmandan 0-0'lık beraberlikle ayrıldı.
Fenerbahçe deplasmandan 0-0'lık beraberlikle ayrıldı.

1968 yılında Fenerbahçe, o zamanki ismiyle Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda İngiliz devi Manchester City ile eşleşti. Tur öncesi hem yerli hem de yabancı basın, Fenerbahçe'ye şans vermiyordu. İngiltere'de oynanan ilk maçta sarı-lacivertli futbolcular üzerindeki baskıya rağmen sahadan 0-0'lık eşitlikle ayrılmayı başardı.

Bu sonuçla Fenerbahçe, Ada'dan önemli bir avantajla döndü ve sarı-lacivertlilere şans vermeyenler bu kez tam tersi yönde fikir beyan etmeye başladı.

Mithatpaşa’da futbol şöleni

Tüm Türkiye, Fenerbahçe'nin başarısını konuştu.
Tüm Türkiye, Fenerbahçe'nin başarısını konuştu.

2 Ekim 1968'de Fenerbahçe ile Manchester City, Mithatpaşa Stadı'nda karşı karşıya geldi. Mücadeleyi Avusturyalı hakem Ferdinand Marschall yönetti.

Tribünde yalnızca Fenerbahçeli taraftarlar yoktu. Beşiktaş ve Galatasaray dışında da o zaman popüler olan İstanbul takımlarını destekleyenler de Mihatpaşa'ya akın etti. Sarı-lacivertli futbolcular sahaya önemli bir motivasyonla çıktı.

Karşılaşmanın 11. dakikasında Tony Coleman konuk ekibi 1-0 öne geçirdi. Mücadelenin ilk yarısı bu sonuçla bitti. Tribünler ilk yarı düdüğüyle sessizliğe büründü. Soyunma odasında ise son derece gergin anlar yaşanmaya başladı. Soyunma odasına giren yöneticiler teknik direktör Ignave Moldar’ı kenara çekip ona bir şeyler anlattı. Bunun üzerine Macar teknik adam, Can Bartu’nun yanına geldi ve “İkinci yarıda oynamıyorsun” dedi.

Futbolcular, Molnar’a tepki gösterdi

Bu karara tüm futbolcular şaşırdı. Can Bartu ayakkabısını çıkarırken yanına koşan Ziya Şengül ona engel olmaya çalıştı. Diğer futbolcular da itiraz da bulununca Molnar kararını değiştirdi. Can Bartu ikinci yarıda da sahaya çıktı…

Mücadelenin ikinci yarısı başladı ve aynı dakika içinde Abdullah Çevrim skora denge getirdi: 1-1. 78. dakikada ise Ogün Altıparmak attığı şık golle takımına turu getirdi: 2-1.

Altıparmak'ın golünün ardındansa Ziyan Şengül ile Can Bartu kale arkasında sevinen Molnar'a bakıyordu…

Efsane bir hikaye

Maçı izleyenler ya da yaşı nedeniyle efsane karşılaşmayı büyüklerinden dinleyenler şimdilerde yeni kuşak Fenerbahçelilere bu efsaneyi anlatmaktan mutluluk duyuyor.

İşte o harika maç;

Manchester City maçının ilk 11’i

Yavuz Şimşek

Ercan Aktuna

Şükrü Birant

Yılmaz Şen

Levent Engineri

Ziya Şengül

Fuat Saner (Dk.46 Abdullah Çevrim)

Ion Nunweiller

Ogün Altıparmak

Nedim Doğan

Can Bartu