A'dan Z'ye: Facebook'u daha etkin kullanmak için 9 ipucu

Facebook

Facebook'u basit gizlilik ayarlarıyla daha güvenli hale getirebilmek mümkün. Özellikle Cambridge Analytica veri sızıntısı skandalının ardından Facebook'u daha etkin kullanmak için 9 farklı ipucunu sizlere sunuyoruz.

Dünya çapında 13 yıldır hizmet veren Facebook, Messenger da dahil olmak üzere Instagram ve WhatsApp sayesinde milyarlarca kişiye erişiyor. Tabii ki haliyle tüm bu kullanıcıların kişisel verilerini de elinde tutuyor.

Geçtiğimiz haftalarda Cambridge Analytica'nın 'veri sızıntısı' raporunun ortaya çıkmasıyla önemli oranda değer kaybeden şirket, birçok kullanıcının 'güvenliği' sorgulamasına sebep oldu. Evet; Mark Zuckerberg defalarca özür dileyerek benzer durumla karşılaşılmaması için çeşitli önlemler alındığını bildirdi. Bunlardan birkaçını şu şekilde listelemek mümkün:

- Veri sızdıranlara kolay erişim için ödül programı
- Mobil uygulamaların güncellenmesi
- Reklamlara için gizliliğin artırılması

Not: Madde 3, Instagram ekosistemini de kapsıyor.

Peki ama Facebook'u daha etkin bir şekilde kullanmak için hangi güvenlik / gizlilik konularında hangi adımlar atılabilir?

Haber Kaynağı özelleştirme

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta önemli arkadaşlarınıza öncelik vererek daha temiz bir sosyal ağ kullanımı sergileyebilirsiniz. Bunun için en sağ üst bölümden "Haber Kaynağı Tercihleri" kısmına tıklayıp öncelik sıralaması seçimi yapabilmek mümkün.  Böylece, arkadaşlarınız arasında bir öncelik sıralaması oluşturup Haber Kaynağı'nda görünmesini istemediğiniz kişileri takipten çıkabilirsiniz. Üstelik yine bu seçenekler üzerinden Haber Kaynağı'nda gizlenen uygulamalara da erişilebiliyor.
Haber Kaynağı özelleştirme Facebook'ta önemli arkadaşlarınıza öncelik vererek daha temiz bir sosyal ağ kullanımı sergileyebilirsiniz. Bunun için en sağ üst bölümden "Haber Kaynağı Tercihleri" kısmına tıklayıp öncelik sıralaması seçimi yapabilmek mümkün. Böylece, arkadaşlarınız arasında bir öncelik sıralaması oluşturup Haber Kaynağı'nda görünmesini istemediğiniz kişileri takipten çıkabilirsiniz. Üstelik yine bu seçenekler üzerinden Haber Kaynağı'nda gizlenen uygulamalara da erişilebiliyor.
Zaman Tüneli paylaşımlarını sınırlandırma

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta standart gizlilik ayarlarından biri de Zaman Tüneli paylaşımlarını sınırlandırmak. Normalde herhangi bir kişi sizi gönderi ya da fotoğrafta etiketlediğinde otomatik olarak Zaman Tüneli'nize düşer. Fakat, bunu ufak bir gizlilik ayarıyla değiştirebilmek mümkün. İzlenecek yöntem şu şekilde:Ayarlar > Zaman Tüneli ve Etiketleme bölümünde en üstte yer alan "Zaman Tüneli'me kimler bir şey ekleyebilir?" seçeneği üzerinden paylaşımları "Sadece Ben" olarak işaretleyebilir ve kontrolü ele alabilirsiniz.
Zaman Tüneli paylaşımlarını sınırlandırma Facebook'ta standart gizlilik ayarlarından biri de Zaman Tüneli paylaşımlarını sınırlandırmak. Normalde herhangi bir kişi sizi gönderi ya da fotoğrafta etiketlediğinde otomatik olarak Zaman Tüneli'nize düşer. Fakat, bunu ufak bir gizlilik ayarıyla değiştirebilmek mümkün. İzlenecek yöntem şu şekilde:Ayarlar > Zaman Tüneli ve Etiketleme bölümünde en üstte yer alan "Zaman Tüneli'me kimler bir şey ekleyebilir?" seçeneği üzerinden paylaşımları "Sadece Ben" olarak işaretleyebilir ve kontrolü ele alabilirsiniz.
Çok aşamalı doğrulama tercihi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İki aşamalı doğrulama sayesinde güvenlik bir üst aşamaya taşınabiliyor. Peki ama bunu nasıl yapıyoruz? Öncelikle Ayarlar > Güvenlik > Kodmatik sayesinde bu ayar aktif edilebiliyor. Kur düğmesine tıklandığında şifre girilmesi isteniyor. Ardından hem QR kodla hem de güvenlik koduyla giriş yapılması gerekiyor. Gayet basit gibi duran bu ayar Facebook hesabınızın güvenliğinin artması için büyük önem taşıyor.
Çok aşamalı doğrulama tercihi İki aşamalı doğrulama sayesinde güvenlik bir üst aşamaya taşınabiliyor. Peki ama bunu nasıl yapıyoruz? Öncelikle Ayarlar > Güvenlik > Kodmatik sayesinde bu ayar aktif edilebiliyor. Kur düğmesine tıklandığında şifre girilmesi isteniyor. Ardından hem QR kodla hem de güvenlik koduyla giriş yapılması gerekiyor. Gayet basit gibi duran bu ayar Facebook hesabınızın güvenliğinin artması için büyük önem taşıyor.
Daha etkin bildirim sistemi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta yaşanan gelişmeleri bildirim sayesinde anlık şekilde takip edebilmek mümkün. Bu ayar, özellikle haber sayfalarını çok sık kullananlar için büyük fayda sağlıyor. Etkinleştirme yöntemi şu şekilde:İlk etapta Bildirimler bölümü üzerinden detaylar görüntülenebiliyor. Burada çeşitli düzenlemeler yaparak aboneliğin olduğu sayfa ya da gruplara dair bildirimlerin size hangi yöntemle sunulacağını seçebilirsiniz.
Daha etkin bildirim sistemi Facebook'ta yaşanan gelişmeleri bildirim sayesinde anlık şekilde takip edebilmek mümkün. Bu ayar, özellikle haber sayfalarını çok sık kullananlar için büyük fayda sağlıyor. Etkinleştirme yöntemi şu şekilde:İlk etapta Bildirimler bölümü üzerinden detaylar görüntülenebiliyor. Burada çeşitli düzenlemeler yaparak aboneliğin olduğu sayfa ya da gruplara dair bildirimlerin size hangi yöntemle sunulacağını seçebilirsiniz.
Güncellenen Facebook erişim listesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook, güvenliği artırmak için yıllar önce cep telefonuna doğrulama kodu göndermeye başladı. Ayrıca farklı kişilerin hesaba erişebilmesi durumunda bilgilendirme yapılıyor. Bunun takibini yapmak isteyenleri şöyle alalım: Ayarlar > Güvenlik > "Tarayıcıların ve Uygulamaların" işte bu seçenek üzerinden sorgulama gerçekleştirilebiliyor.
Güncellenen Facebook erişim listesi Facebook, güvenliği artırmak için yıllar önce cep telefonuna doğrulama kodu göndermeye başladı. Ayrıca farklı kişilerin hesaba erişebilmesi durumunda bilgilendirme yapılıyor. Bunun takibini yapmak isteyenleri şöyle alalım: Ayarlar > Güvenlik > "Tarayıcıların ve Uygulamaların" işte bu seçenek üzerinden sorgulama gerçekleştirilebiliyor.
Gönderi paylaşımlarını gizleme

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta herhangi bir metin, fotoğraf, video ya da genel adıyla gönderi paylaşırken, bu gönderinin kimler tarafından görüntülenebileceğini seçebilmek mümkün. Bunun için paylaşım yaparken "Herkese Açık" penceresi üzerinden seçim yapılabiliyor. Burada" Arkadaşlar" ya da" Sadece Ben" şeklinde seçenekler mevcut.
Gönderi paylaşımlarını gizleme Facebook'ta herhangi bir metin, fotoğraf, video ya da genel adıyla gönderi paylaşırken, bu gönderinin kimler tarafından görüntülenebileceğini seçebilmek mümkün. Bunun için paylaşım yaparken "Herkese Açık" penceresi üzerinden seçim yapılabiliyor. Burada" Arkadaşlar" ya da" Sadece Ben" şeklinde seçenekler mevcut.
Facebook hesabını miras bırakma

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook hesabı miras bırakılabiliyor. Evet; ülkemizde olmasa da dünya genelindeki birçok kişi bu ayarı aktif hale getiriyor. Bu yöntem sayesinde Facebook hesabınızı ölümünüzden sonra kime miras bırakabileceğinizi seçebiliyorsunuz. Ayarlar > Genel > Hesap Varisi bölümünden herhangi bir arkadaşınıza hesabınızın yetkini devredebilirsiniz.
Facebook hesabını miras bırakma Facebook hesabı miras bırakılabiliyor. Evet; ülkemizde olmasa da dünya genelindeki birçok kişi bu ayarı aktif hale getiriyor. Bu yöntem sayesinde Facebook hesabınızı ölümünüzden sonra kime miras bırakabileceğinizi seçebiliyorsunuz. Ayarlar > Genel > Hesap Varisi bölümünden herhangi bir arkadaşınıza hesabınızın yetkini devredebilirsiniz.
Engelleme seçenekleri

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Facebook'ta istediğiniz kişiyi, grubu, sayfayı, uygulamayı ya da oyun isteklerini engelleyebilirsiniz. Bunun için yine Ayarlar bölümü üzerinden Engelleme seçeneğine tıklamak yeterli. Akabinde sağ bölümden gerekli ayarlamalar yapılabiliyor.
Engelleme seçenekleri Facebook'ta istediğiniz kişiyi, grubu, sayfayı, uygulamayı ya da oyun isteklerini engelleyebilirsiniz. Bunun için yine Ayarlar bölümü üzerinden Engelleme seçeneğine tıklamak yeterli. Akabinde sağ bölümden gerekli ayarlamalar yapılabiliyor.
Yüz tanıma araçları

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Son olarak Facebook'ta yüz tanıma özelliğini de aktif ya da pasif olarak ayarlayabilirsiniz. Bir fotoğraf ya da videoda otomatik olarak eklenme gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Eğer bu özellikten rahatsızsanız pasif hale getirebilirsiniz.
Yüz tanıma araçları Son olarak Facebook'ta yüz tanıma özelliğini de aktif ya da pasif olarak ayarlayabilirsiniz. Bir fotoğraf ya da videoda otomatik olarak eklenme gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Eğer bu özellikten rahatsızsanız pasif hale getirebilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >