Çin, yapay zeka alanında ABD'yi geçebilecek yeteneğe sahip olabilir

Çin ve ABD yapay zeka
Çin ve ABD yapay zeka

Çin'in yapay zeka alanında ABD'yi geçebilecek askeri yeteneğe sahip olduğu birçok önemli kişi ve kurum tarafından konuşulmaya başlandı.

ABD'deki Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi (CNAS) adlı kuruluşun hazırladığı bir raporda, Çin ordusunun, çok hızlı ilerleyen yapay zeka (AI) gelişmelerini silahlı kuvvetlerin modernleştirilmesinde kullanarak ABD'ye karşı üstünlük sağlama yoluna gidebileceği belirtildi.

''Çin, yapay zeka alanında ABD'yi geçecek yeteneğe sahip''

CNAS uzmanı Elsa Kania raporda, "Çin artık ABD'ye kıyasla teknolojik zafiyet içinde değildir; hatta gerçek anlamda bir rakip haline gelmiştir. Bu durumda AI alanında ABD'yi geçecek yeteneğe sahip olması mümkündür" dedi. Rapor bugün resmen açıklanacak.

Kania, gelecekte ABD ile Çin arasındaki AI rekabeti için, "geleceğin ekonomik ve askeri güç dengelerini değiştirebilir" dedi.

Alphabet Inc başkanı da buna dikkat çekmişti

ABD savunma bakanlığında bir kurulun başkanlığını yapan Alphabet Inc. şirketinin başkanı Eric Schmidt de, son günlerde Washington'da yapılan bir toplantıda buna benzer bir uyarı yapmıştı.

Alphabet Inc. şirketinin başkanı Eric Schmidt.
Alphabet Inc. şirketinin başkanı Eric Schmidt.

Schmidt, Çin'in AI alanında yaptığı ve Temmuz ayında açıkladığı planlarında, gelecek yıllarda ABD'ye yetişmenin ve zaman içinde dünyanın en önde gelen AI inovasyon merkezi olmanın yer aldığını söylemişti.

Savunma Bakanlığı açıklamaktan çekinmişti

Savunma Bakanlığı'nın açıklamadığı ancak bu yılın başında Reuters'in gördüğü bir raporda, ABD denetimlerinden sıyrılmayı başaran Çin şirketlerinin, Amerikan şirketlerinden hisse satın alarak askeri alanda uygulanabilecek özellikte hassas Amerikan AI teknolojisine sahip olabildikleri vurgulanmıştı.

Bazı ABD Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, bu duruma karşı ABD'nin yabancı yatırımlarına ait kuralların daha sıkılaştırılmasını isteyen bir öneri getirdiler.

CNAS raporunda Çin'in Amerikan AI sanayisini taklit etmede önemli engellerle karşılaşacağı ve bunların başında da en yetenekli kişileri tarafına çekmek olduğu belirtiliyor.

  • Ancak Schmidt bu konunda şöyle konuşmuştu: "Eğer Çinlilerin sistemi ve eğitim sisteminin sözünü ettiğimiz türden insanlar yetiştiremeyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz."

Savaş alanında üstünlük

Ulaşımdan tıbba kadar yenilikler getirmesi beklenen AI uygulamalarının savaş alanında durumu değiştirecek biçimde kullanılması mümkün.

Raporda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) da değişik AI projelerine eğildiği ve orduya ait araştırma enstitülerinin Çin savunma sanayi şirketleriyle işbirliği yaptıkları belirtiliyor.

Raporda, "PLA, AI gelişmesiyle savaşın niteliğinin temelden değişebileceği görüşünde" denildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >