Sudan nasıl iç savaşın eşiğine geldi?

2020 verilerine göre Sudan'da bir buçuk milyar varil ham petrol rezervi bulunuyor. Bu da ülkeyi petrol rezervi açısından Afrika'daki en zengin beşinci ülke yapıyor. Buna rağmen bugünlerde Sudanlılarla ilgili çıkan haberlere baktığımızda ucu bucağı görünmeyen benzin kuyruklarına şahit oluyoruz. Hatta Amerikalı araştırma şirketi Fund for Peace'nin 2023 verilerine göre Sudan, başarısız devletler listesinde 7. sırada.
Bilindiği üzere ülke bu sıralarda iç savaşa doğru adım adım ilerliyor. Geçmişten bu yana ülkedeki çatışmalar genellikle etnik gruplar arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyordu. Bu kez ise ülkedeki huzursuzluğun arkasında devletin iki ordusunun güç mücadelesi yatıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında başlayıp hala devam eden karışıklıklar sonucunda iç savaşın eşiğine gelindi. İlk etapta ülkedeki olan biteni anlamak size biraz karmaşık gelebilir.
Ancak olayları incelediğimizde ülkedeki bu karışıklıkların sebebinin bu iki adamdan fazlası olduğunu fark edebilirsiniz. Peki, araştırmalara göre Sudan petrol zengini müreffeh bir ülke olması gerekirken nasıl oldu da şu anda bir iç savaşın eşiğine geldi? Ülkede yanlış giden neydi? Başarısızlığa İtilenler belgesel serisinin yeni bölümünde Sudan'ı anlattık.