Süt içmek kanser mi yapar?

İmparatorluklardan ve krallıklardan önce, çömlekçilikten ve yazarlıktan önce, metal aletler ve silahlardan önce süt vardı. Anadolu'nun tapınak duvarlarında, M.Ö. 8000 yılına ait, süt temini maksadıyla kullanılan sığırları gösteren çizimlere rastlanır. Evrim ve insan uygarlığı hakkında konuşmak istersek, sanırım süt bunun büyük bir parçası. Memelilerin vücudunda üretilen süt yüzyıllardır birçok canlı türünün hayatta kalmasının temeli oldu.

Biz insanlar, doğduğumuzda 6 ay ila 12 ay anne sütü emeriz. Bu süre ortalama olarak buzağılarda da böyle. Fakat bir fark var. Biz sütten ayrıldıktan sonra da içmeye devam ediyoruz. Atalarımız yüzyıllarca sütü daha uzun süre muhafaza etmek ve ondan farklı tatlar üretmek için çalışmış. Başarmış da. Günümüzde gıda endüstrisi sütü her şeye ekleyebileceğimiz bir malzeme haline getirdi.


Pizzanızdan bir dilim alırken uzayan o nefis tat, sabah kahvaltılarınızda yulafınıza eşlik eden enfes bir içecek, kızarmış hali ile diyet salatalarının vazgeçilmezi. Buraya kadar her şey harika. Fakat özellikle son 10 yılda süt biraz tartışmalı bir hale geldi. Bazıları sağlıklı, kemikler için gerekli ve besleyici bir içecek olduğunu söylerken diğer bir grup ise kansere ve erken ölüme neden olduğunu söylüyor. Peki kim haklı, doğduğumuzdan bu yana içtiğimiz bu mucizevi içecek yoksa bize zarar mı veriyor? Holistik'in yeni bölümünde sütü anlattık.