60 yıl önce bugün Manchester United uçak kazasında birçok futbolcusunu kaybetti!

​60 yıl önce bugün Manchester United uçak kazasında birçok futbolcusunu kaybetti!
​60 yıl önce bugün Manchester United uçak kazasında birçok futbolcusunu kaybetti!

6 Şubat 1958 yılında Manchester United kafilesini taşıyan uçak Münih yakınlarında düştü. Kazada Kırmızı Şeytanların birçok futbolcusu yaşamını yitirdi.

Dünya futbolunun en önemli kulüplerinden biri olan Manchester United, 5 Mart 1878'de kuruldu. Savaşlar, imkanlar derken Kırmızı Şeytanlar tarihinde ilk kez Şampiyon Kulüpler Kupası'na 1957 yılında katıldı. Aynı zamanda ManU, Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılan ilk İngiliz takım olma unvanını da elde etti.

Devler arenasında ilk senesinde başarılı olamayan Mancester United, 1958 yılında turnuvada büyük işler yapmaya kararlıydı. Ancak olmadı...

Pilot ısrar etti

Kafile, İngiltere'ye mutlu bir sonuçla dönmeyi planlıyordu.
Kafile, İngiltere'ye mutlu bir sonuçla dönmeyi planlıyordu.

Manchester United, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek finalinde Kızılyıldız ile eşleşti. 5 Şubat 1958’de deplasmanda oynanan maçı Manchester United kazandı ve kafile yola çıktı. Ancak uçakta yeterli yakıt olmadığı için Münih’e yakıt ikmali için inildi. Pilot iki kez uçağı havalandırmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Saat sabaha karşı üçtü… Pilot üçüncü bir deneme yaptı. Ancak uçak yeteri kadar yükselmedi ve uçak havaalanı tellerinin yakınına düştü.

8 futbolcu vefat etti

Kazada 8 futbolcu yaşamını yitirdi.
Kazada 8 futbolcu yaşamını yitirdi.

6 Şubat 1958’de yaşanan bu kaza tarihe “Münih hava faciası” olarak geçti. Uçakta bulunan futbolcular Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor ve Billy Whelan hayatını kaybetti. Futbolcuların yanı sıra gazetecilerden ve yöneticilerden de çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.

Busby sağ kurtuldu

Manchester United bu kazayla büyük bir yara aldı.
Manchester United bu kazayla büyük bir yara aldı.

60 yıl önce bugün meydana gelen kazadan sağ kurtulanlardan biri de Manchester United Teknik Direktörü Matt Busby’di. "Busby'nin bebeleri" takma ismiyle tanınan Manchester United bu kazayla birlikte derin bir yara aldı. Kazadan yaralı kurtulan Busby uzun süre görevinin başına geçemedi. 1957-1958 sezonunu ligin orta sıralarında tamamlayan Manchester United, Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılma hakkı elde edemedi. Ancak, UEFA özel bir izinle büyük bir kaza atlatan ManU’yu turnuvaya davet etti. İngiltere Futbol Federasyonu da bu davete onay verdi ancak çeşitli yasal engellerden dolayı 1958-1959 sezonunda Manchester United, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yer alamadı.

Manchester United her yıl 6 Şubat'ı anıyor.
Manchester United her yıl 6 Şubat'ı anıyor.

😢 Tarihte Bugün | Münih Faciası...

gztspor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()