Dünya üzerinde futbol oynayan ilk kadının kim olduğunu biliyor musunuz?

​Dünya üzerinde futbol oynayan ilk kadının kim olduğunu biliyor musunuz?
​Dünya üzerinde futbol oynayan ilk kadının kim olduğunu biliyor musunuz?

Nettie Honeyball, 1800'lü yıllarda futbola aşık odu ve yaşadığı çağa damgasını vurdu.

Futbol ‘erkek oyunudur’ sözüne 1800’lü yılların sonunda kafa tutan bir kadındır; Nettie Honeyball...

FIFA’ya göre o bir ilk

FIFA'nın dünya üzerindeki ilk kadın futbolcu olarak kabul ettiği Nettie Honeyball 1800'lü yılların ikinci yarısında dünyaya geldi.

Gazeteye ilan verdi

Nettie Honeyball tarihte bilinen ilk kadın futbolcu.
Nettie Honeyball tarihte bilinen ilk kadın futbolcu.

Londra'da yaşayan Honeyball 1894 yılında gazetelere bir ilan verdi. Genç kadın, verdiği ilanda yeni yeni filizlenen futbolda kadınların da yer alabileceğini belirtti. Kadınlara seslenen ve bir kulüp kurmayı arzu ettiğini paylaşan Honeyball'ın çağrısı kısa sürede yanıt buldu.

1895 yılında kulüp kuruldu

Kulüp 1895 yılında kuruldu.
Kulüp 1895 yılında kuruldu.

Honeyball öncelikle İngiliz seyahat yazarı Lady Florence Dixie'yi ikna etti. Feminizm görüşünün öncülerinden olan Dixie, Honeyball'ın çağrısına olumlu yanıt verdi. Honeyball ve Dixie 1995 yılında British Ladies' Football Club'ı kurdu.

Kendi elleriyle diktiler

Tercih edilen formalar çağın şartlarını taşıyor.
Tercih edilen formalar çağın şartlarını taşıyor.

Kurulan kadın futbol takımının çoğunluğunu orta sınıf ailelerin kızları oluşturuyordu. O yıllarda takım için hazırlanan formalar bizzat kadın futbolcular tarafından dikildi. Dönemin şartlarına uygun olan kıyafetler halen takdiri hak ediyor.

11 bin kişi izledi

British Ladies' Football Club 23 Mart 1895'te ilk maçını Londra'nın kuzeyini ve güneyini temsil eden 11 kadının oluşturduğu karmaya karşı oynadı. Honeyball'ın kurucusu oldu takım ilk maçını 7-1 gibi net bir skorla kazandı. Söz konusu mücadeleyi 11 bin kişinin izlediği tarihi kayıtlara geçti.

Fabrikalara koştular

Nettie Honeyball ismiyle tanınan ancak gerçek isminin Mary Hutson olduğu sanılan kadın kurulan takımın aynı zamanda ilk kaptanıydı. Ancak yaşanan savaşların etkisiyle kadınların fabrikalarda çalışması gerekince birçok genç kız futbolu bırakıp ailesini geçindirmek için çalışma hayatını tercih etti.

Uzun süre ayakta kalamadı

Kadın futbolcular tercih yapmak zorunda kaldı.
Kadın futbolcular tercih yapmak zorunda kaldı.

1895 yılından sonra ise Nettie Honeyball’ın futbol oynadığına dair bir kayıt bulunmuyor. Kulüp uzun süre ayakta kalamasa da kadınların da futbol oynayacağını uzun yıllar önce Honeyball gözler önüne sermiş oldu.