Suç çetelerinden Dünya Şampiyonluğuna: Mike Tyson’ın tuhaf yaşam öyküsü

Mike Tyson
Mike Tyson

Suç çetelerinin arasından çıkıp Dünya Şampiyonluğuna uzanan uslanmaz bir adamın hikayesi...

Mike Tyson 30 Haziran 1966 tarihinde Birleşik Devletlerin suç oranı en yüksek yerlerinden biri olan Brooklyn’in arka sokaklarında dünyaya geldi. Birçok kez filmlere konu olan bu bölgede kendisini sokak çetelerinin içinde buldu ve birçok suça karıştı. Henüz 13 yaşındayken silah taşıdığı ve ateşlediği gerekçesiyle nezarette yatan Mike Tyson, zaten o yaşa kadar çeşitli suçlardan 38 kez tutuklanmıştı.

Çocukluk döneminde ailesi ve yaşadığı çevre tarafından sık sık şiddete maruz kalan Mike Tyson bu dönemde sokak dövüşleriyle ilgilenmeyi denedi. New York’ta bulunan bir erkekler okulunda öğrenim gören Mike Tyson, okulda çok fazla kavga ediyordu. Bu sebeple defalarca uyarı ve disiplin cezaları aldı. Ancak onun bu kavgacı tavrı eski amatör boks şampiyonu Bob Steward’ın dikkatini çekti ve onun ısrarları üzerine boksa başladı. Doğuştan bir yeteneği olan Mike Tyson, okullar arası turnuvalara katıldığı bu dönemde boksu çok sevmeye başlamıştı.

Mike Tyson ve Bobby Stewart
Mike Tyson ve Bobby Stewart

1980 yılında ise Mike Tyson, tüm hayatını değiştiren ve onu bugünlere getiren boks efsanesi Cos d’Amato ile tanışır. D’Amato onu Catskill’e kendi evine götürür. Tyson’a kendi evinde antrenman yaptırtan Cos d’Amato, ilk günden beri onu evladı olarak görür ve onunla yakından ilgilenir. Cos d’Amato Mike Tyson’ın antrenöründen daha çok babası gibidir. Bir baba-oğul ilişkisi kuran Tyson ve d’Amato birbirlerine çok şey borçlu olduklarını her defasına dile getirmişlerdir. Cos d’Amato verdiği bir röporajda Mike Tyson için şunları söylemiştir:

Mike Tyson ve Cos d'Amato
Mike Tyson ve Cos d'Amato
  • "Mike’a sık sık şunu söylerim; ‘biliyor musun sana çok şey borçluyum’ ve ne demek istediğimi asla gerçekten anlamaz. Eğer Mike şuan bulunduğu yerde olmasaydı, muhtemelen bende hala yaşıyor olmazdım. Doğa insanların tahmin ettiğinden çok daha zekidir. Önemsediğimiz insanları teker teker kaybederiz ve eğer devam etmek için bir nedenim yoksa ‘ben bu dünyada ne yapıyorum?’ diyene kadar çıkarlarımızı yavaşça kaybederiz. İnsanlar her şeye alışır, ölüm düşüncesi bile insanların artık alıştığı bir şey ve insanlar bunu kabullendi. Benim düşünceme göre insanlar yaşayacak motivasyona sahip değillerse ölür. Ama benim burada Mike ile bir sebebim var ve o çocuk benim motivasyonum. Yaşayacağım ve Mike’ın kazandığı başarıları izleyeceğim. O başarıları görene kadar hiçbir yere gitmeyeceğim. Çünkü ben gittiğim zaman sadece dövüşmeyi değil, kendi başının çaresine bakmayı da öğrenmiş bir adam olacak. Ben bir adamı dünya şampiyonu yaptığım zaman değil, onu benden bağımsız bir şekilde dünya şampiyonu yapabilirsem başarılı sayılırım."

Ve beklenen gün gelmiştir. Mike Tyson 6 Mart 1985 tarihinde ilk profesyonel boks maçına çıkar ve henüz 1.raundun 8.saniyesinde rakibini nakavtla yener. Mike Tyson bu galibiyetle tüm dünyada adını duyurur ve adı, dünyanın en iyi boksörleri arasında geçmeye başlar. 1 sene sonra ise Jamaika asıllı WBC ağır siklet boks şampiyonu Trevor Berbick’i 2.raunnda nakavt ederek WBC Ağır Siklet Dünya Boks Şampiyonu unvanını kazanır. Boks dünyasına mükemmel bir giriş yapan Mike Tyson, 1987 yılında ise vatandaşı "Kemik Kıran" lakaplı James Smith’i puanla mağlup ederek WBA kemerinin de yeni sahibi olur.

Mike Tyson-Trevor Berbick maçından...
Mike Tyson-Trevor Berbick maçından...

Tarih 1 Ağustos 1987’yi gösterdiğinde Mike’ın dünyanın en büyük boksörü olup olmadığı netlik kazanacak, zamanın IBF kemerine sahip ağır siklet boks şampiyonu Tony Tucker ile maça çıkacaktır. Bu zamana kadar ki tüm maçlarına göre zorlu geçen bu karşılaşmayı 12 raundun sonunda, puanla kazanan Mike Tyson, mevcut kemerlerine IBF kemerini de ekleyerek dünyanın en iyisi olduğunu kanıtlar.

Mike Tyson-Tony Tucker
Mike Tyson-Tony Tucker

7 Şubat 1988 tarihinde Robin Givens ile evlenen Mike Tyson, bu evlilikten sonra çocukluk günlerinden esintiler sunmaya başlar. Eşini ve ailesini darp etmekten defalarca karakollara düşen Tyson, aynı dönemde kendisi gibi boksör olan Mitch Green’i sokakta darp etme, gece kulübünde olaya karışma gibi suçlardan da defalarca hâkim karşısına çıkar. Bu olayların üzerine 14 Şubat 1989 yılında Robin Givens ile olan evliliğini sonlandırır. Tarihler 1990 yılını gösterdiğinde o güne kadar yaptığı 37 maçın tamamını kazanan Mike Tyson, 11 Şubat 1990 tarihinde Tokyo’da yapılan maçta Buster Douglas’a kaybederek o güne kadar kazandığı IBF, WBA ve WBC kemerlerinin tamamını kaybeder.

Buster Douglas'ın Mike Tyson'ı mağlup ettiği mücadele...
Buster Douglas'ın Mike Tyson'ı mağlup ettiği mücadele...

Aynı yıl adı büyük bir skandala karışan Mike Tyson, 3 yıl hapis cezasına çarptırılır. Hapishanede Müslümanlıkla tanışır ve isim değiştirerek Malik Abdulaziz adını alır. Hapisten çıktıktan sonra iki maça çıkan ve ikisini de kazanan efsane boksör, 1996 yılında WBA kemerini elinde bulunduran Bruce Seldon ile maç yapmaya hak kazanır. Seldon’u henüz ilk raunda teknik nakavtla mağlup eden Mike Tyson, WBA kemerini geri kazanır. 1 sene sonra ise Mike Tyson, tarihin en büyük skandallarından birine imza atar. Mike Tyson, 1 sene önce yenildiği Evander Holyfield’dan rövanş ister ve 28 Haziran 1997’de rövanş maçının yapılmasına karar verilir. Maçın 3. Raundunda sinirlerine hakim olamayan Tyson, Evander Holyfield’ın kulağını ısırarak koparır ve diskalifiye olur. Bu maçtan sonra büyük para cezaları alan Mike Tyson’ın birçok yerde maç yapması yasaklanır.

Kariyerinde 58 maça çıkan Mike Tyson, 44’ü nakavtla olmak üzere bu maçların 50’sini kazanmıştır. 6 kez ringden mağlup ayrılan Tyson’ın 2 maçı da sonuçsuz kalmıştır. Hayata çok küçük yaşlarda ve en zor şartlarda başlayan efsane boksör her ne kadar örnek bir sporcu olmasa da başa çıkmak zorunda kaldığı zorluklar ve bunlara rağmen yaşadığı başarılar ile günümüzde bile isminden sıklıkla söz ettirmeye devam ediyor.