Adres değişikliği nasıl yapılır?

Adres değişikliklerinizi birkaç adımda Nüfus Müdürlüklerine bildirebilirsiniz.
Adres değişikliklerinizi birkaç adımda Nüfus Müdürlüklerine bildirebilirsiniz.

Özel veya mücbir sebeplerden ötürü ikametgah adresinizi değiştirdiğinizde bunu Nüfus Müdürlüklerine bildirmeniz gerekmektedir. Adres değişikliği işlemini ise artık e-Devlet üzerinden de kolayca yapabilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

Adres değişikliği yapmak, pek çok kişinin yapmak durumunda kaldığı kolay bir işlemdir. Kişiler yaşadıkları il, ilçe, mahalle ya da sokak değiştiğinde adres değişikliğini bildirmek durumundadır. Nüfus müdürlüklerinden de yapılan bu işlem çok kolay birkaç adımda tamamlanabiliyor. e-Devlet üzerinden kısa bir işlemle adres değişikliği yapmak oldukça kolaydır.

Adres değişikliği Nüfus Müdürlüklerinde ya da koşullar sağlanıyorsa e-Devlet üzerinden yapılabilir. Online olarak yapılabilen adres değişikliği işlemi çok basit birkaç adımda tamamlanır. Adres değişikliği yapacak kişiler önce online sistem üzerinden adreslerinin nerede göründüğüne bakıp kontrol edebilirler. Adres değişikliklerinin muhtarlıklara bildirilmesi yükümlülüğü de kaldırılmıştır.

Adres değişikliğinin yapılabildiği kurumlar; Nüfus Müdürlükleri, adrese dayalı hizmet veren kurumlar ya da dış temsilciliklerdir. Yasal olarak adres değişikliği yapıldıktan 20 iş günü sonra bildirilmesi gerekir.

e-Devlet ile adres değişikliği nasıl yapılır?

İnternet üzerinden adres değişikliği e-Devlet sistemi üzerinden yapılır. Online olarak siteye giren kişiler adres değişikliği seçeneğinden eski adreslerini güncelleyip mobil imza, nitelikli bir elektronik sertifika ya da kullanıcı şifresi ile SMS doğrulama yöntemlerinden birisi ile adres değişikliklerini onaylayabilirler.

Nüfus Müdürlüklerinden adres değişikliği

Nüfus Müdürlüklerinden adres değişikliğiyapmak isteyenler öncelikle randevu alırlar. Randevu saatlerinde Nüfus Müdürlüğünde bulunan kişiler, Nüfus Müdürlüğündeki memurlar yardımıyla işlemini gerçekleştirir. Eğer adres değişikliği yapılacak olan ev boş ise herhangi bir belgeye ihtiyaç duymaksızın bu işlem yapılabilir.

Adres değişimi yapılacak adres boş değilse bazı belgelerin alınması gerekir. Bu belgeler ve koşullar gerçekleştirilmeden işlem gerçekleştirilmez.

Adres değişikliği için gerekli belgeler 2021

Adres değişikliği yapılacak adres boş ise hiçbir belge gerekli değildir. Fakat oturanı olan bir adrese adres değişikliği yapılacaksa bazı belge ve koşulların sağlanması beklenir. Bu belge ve koşullar aşağıdaki gibidir;

  • · Adres değişikliği yapılacak olan yerde bir ya da birden çok kişi yaşıyor ise o adrese adres değişikliği yapacak kişinin adreste yaşayan birisiyle beraber Nüfus Müdürlüğüne gitmesi gerekir. Eğer adreste yaşayan kişi birlikte gelemiyorsa orada yaşadığının yazılı bir belgesinin kendi imzası ile adres değişikliği yapacak kişide bulunması gerekiyor.
  • · Adres değişikliği bildirilecek adrese daha önce başka biri adres beyanında bulunmuş ise adres dolu olarak gözükür. Bu durumda adres beyanında bulunacak kişiden su, elektrik gibi bir abonelik fatura örneği belgesi istenir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların adres değişikliği

Yurt dışında yaşayıp burada bir adres beyanı yapacak olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da bu işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunun için bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluklarına müracaat etmeleri gerekir. Bu müracaat ile adres değişikliği işlemleri gerçekleştirilir.

Adres değişikliği bildirmeme cezası ne kadar?

Adres değişikliği bildirilmedi ise belli süre aşımlarında ceza alınır. Bu süre adres değişikliğinin yapıldığı tarihten itibaren 20 iş günüdür. 20 iş günü içinde vatandaşlar adres değişikliğini bildirmek ve yeni adreslerini doğru şekilde işletmek zorundadırlar. Bu süre aşılmış ve adres değişikliği işlemi yapılmamış ise ( 2021 yılında )(94,00 TL) doksan dört Türk lirası ceza ödemek durumunda kalırlar.

Adres değişikliği yaparken en önemli şeylerden birisi de taşınılan adresin doğru bildirilmesidir. İşiler 20 iş günü içerisinde taşındıkları adresi hatasız ve eksiksiz olarak bildirirler.

Böylece hem eski adresleri boş görünmüş ve yeni adres değişikliklerine açılmış olur, hem de yeni adresleri güncel olarak Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına işlenmiş olur. Yeni taşındıkları adresi yanlış bildirip gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiler (1,963,00 TL) bin dokuz yüz altmış üç Türk lira para cezası öderler. Yapılan her adres değişikli mutlaka beyan edilmelidir.