Tedavi olduğu akıl hastanesine yönetici olan kadın; Marie Rose

Tedavi olduğu akıl hastanesine yönetici olan kadın; Marie Rose
Tedavi olduğu akıl hastanesine yönetici olan kadın; Marie Rose

Küçücük yaşta işkence ve tecavüze maruz kalan Marie Rose, 17 yıl akıl hastanesinde yaşadı. Rose, 58 yaşında geldiğinde ise senelerce kaldığı hastaneye yönetici olarak atandı.

Hayatta yaşadığınız her kötü olay karşısında küsüp bir kenara çekilmek yerine ne kadar güçlü olduğunuzu hatırlayın. Yaşanan tüm talihsizliklere rağmen azmedin ve başarı için odaklanın….

Yıllarca akıl hastanesinde kaldı

1930 yılında ABD’de dünyaya gelen ve yıllarca bir akıl hastanesinde kalan Marie Rose, 34 yaşından sonra üniversiteye girdi. Harvard Üniversitesi’nde mastır yapan ve yıllarca tedavi gördüğü hastaneye yönetici olarak atanan Marie Rose’nın hayat hikayesi sizi fazlasıyla etkileyecek. İşte yaşamındaki talihsizlikleri alt edip, başarı merdivenlerini çıkan Marie Rose’un hikayesi….

Evlilik dışı bir çocuk

                                    
                                    
                                    1930 yılında alkol bağımlısı bir kadın, evlilik dışı dünyaya getirdiği küçük kızına “Patricia" adını verdi. Patricia'nın iki kardeşi daha vardı ve genç kadın çocuklara bakabilmek için birçok çareye başvurdu. Ancak Patricia, 5 yaşına geldiğinde kadın kızını bakım yurduna bıraktı.
Evlilik dışı bir çocuk 1930 yılında alkol bağımlısı bir kadın, evlilik dışı dünyaya getirdiği küçük kızına “Patricia" adını verdi. Patricia'nın iki kardeşi daha vardı ve genç kadın çocuklara bakabilmek için birçok çareye başvurdu. Ancak Patricia, 5 yaşına geldiğinde kadın kızını bakım yurduna bıraktı.
Göçmen bir aile evlat edindi

                                    
                                    
                                    Küçük Patricia’yı İtalyan göçmeni bir aile evlat edindi. Küçük kızın ismi de ‘Marie’ olarak değiştirildi.
Göçmen bir aile evlat edindi Küçük Patricia’yı İtalyan göçmeni bir aile evlat edindi. Küçük kızın ismi de ‘Marie’ olarak değiştirildi.
Mahzene hapsedildi

                                    
                                    
                                    Marie evlat edinildikten sonra kabus dolu günleri başladı. Aile evlat edindikleri kızı, evin mahzenine hapsetti. Karı-koca küçük kıza, akıl almaz eziyetlerde bulundu.
Mahzene hapsedildi Marie evlat edinildikten sonra kabus dolu günleri başladı. Aile evlat edindikleri kızı, evin mahzenine hapsetti. Karı-koca küçük kıza, akıl almaz eziyetlerde bulundu.
Kimseler fark etmedi

                                    
                                    
                                    İşkence dolu bu evin etrafındaki insanalar Marie’nin eziyet çektiğini bilmiyordu. Çünkü komşular bu ailenin son derece iyi insanlardan kurulu olduğunu düşünüyordu.
Kimseler fark etmedi İşkence dolu bu evin etrafındaki insanalar Marie’nin eziyet çektiğini bilmiyordu. Çünkü komşular bu ailenin son derece iyi insanlardan kurulu olduğunu düşünüyordu.
17 yaşında felç geçirdi

                                    
                                    
                                    Yaşadığı eziyetlere daha fazla katlanamayan Marie henüz 17 yaşındayken felç geçirdi. Hastalığının etkisiyle halüsinasyonlar geçiren genç kıza, doktorlar yanlış teşhis koydu.
17 yaşında felç geçirdi Yaşadığı eziyetlere daha fazla katlanamayan Marie henüz 17 yaşındayken felç geçirdi. Hastalığının etkisiyle halüsinasyonlar geçiren genç kıza, doktorlar yanlış teşhis koydu.
Akıl hastanesi günleri başladı

                                    
                                    
                                    Şizofreni teşhisi konan Marie, akıl hastanesine yatırıldı. Dile kolay Marie, 17 yıl boyunca akıl hastanesinde yaşadı.

  


  
Marie Rose, 34 yaşına geldiğinde hastanedeki doktorlar bir şeyin ters gittiğini fark etti. Genç kadına yanlış teşhis konulduğu ve Marie’nin yıllarca boşuna şizofreni tedavisi gördüğü anlaşıldı.
Akıl hastanesi günleri başladı Şizofreni teşhisi konan Marie, akıl hastanesine yatırıldı. Dile kolay Marie, 17 yıl boyunca akıl hastanesinde yaşadı. Marie Rose, 34 yaşına geldiğinde hastanedeki doktorlar bir şeyin ters gittiğini fark etti. Genç kadına yanlış teşhis konulduğu ve Marie’nin yıllarca boşuna şizofreni tedavisi gördüğü anlaşıldı.
İki seçeneği vardı

                                    
                                    
                                    Akıl hastanesinde yaşamak zorunda olmadığını öğrenen Marie Rose’un önünde iki seçenek bulunuyordu. Genç kadın ya hayatının sonuna kadar devlet bakımında yaşayacaktı ya da kendi hayatını kurmak için mücadele edecekti.
İki seçeneği vardı Akıl hastanesinde yaşamak zorunda olmadığını öğrenen Marie Rose’un önünde iki seçenek bulunuyordu. Genç kadın ya hayatının sonuna kadar devlet bakımında yaşayacaktı ya da kendi hayatını kurmak için mücadele edecekti.
Yaşamayı tercih etti

                                    
                                    
                                    34 yıl boyunca çile çeken Marie Rose, kolaya kaçmadı ve önüne çıkan şansı değerlendirmeye karar verdi.
Yaşamayı tercih etti 34 yıl boyunca çile çeken Marie Rose, kolaya kaçmadı ve önüne çıkan şansı değerlendirmeye karar verdi.
Psikiyatri bölümü okudu

                                    
                                    
                                    Hastaneden çıktıktan sonra gönüllü bir ailenin yanında yaşamaya başlayan Marie Rose, Salem State Üniversitesi’nde Psikiyatri bölümüne girdi.
Psikiyatri bölümü okudu Hastaneden çıktıktan sonra gönüllü bir ailenin yanında yaşamaya başlayan Marie Rose, Salem State Üniversitesi’nde Psikiyatri bölümüne girdi.
Mutlu bir evliliğe adım attı

                                    
                                    
                                    Çektiği acılara rağmen hayata sıkı sıkı tutunan Marie Rose, üniversite yıllarında gerçek aşkını da buldu. Muhasebeci Joe Balter ile evlenen Marie’nin mutluluğu kısa sürdü. Eşi birlikteliklerinin 6. yılında vefat etti. Marie Rose verdiği bir demeçte eşi için, “O benim kocam, arkadaşım, öğretmenim ve aşkımdı” ifadelerini kullandı.
Mutlu bir evliliğe adım attı Çektiği acılara rağmen hayata sıkı sıkı tutunan Marie Rose, üniversite yıllarında gerçek aşkını da buldu. Muhasebeci Joe Balter ile evlenen Marie’nin mutluluğu kısa sürdü. Eşi birlikteliklerinin 6. yılında vefat etti. Marie Rose verdiği bir demeçte eşi için, “O benim kocam, arkadaşım, öğretmenim ve aşkımdı” ifadelerini kullandı.
Kansere yakalandı

                                    
                                    
                                    Bir bakıma Marie Rose’un hayatından acı hiç eksik olmadı. Eşini kaybeden Marie Rose kısa bir süre sonra meme kanseri olduğunu öğrendi. Genç kadın buna rağmen yaşama sevincini kaybetmedi. Hastalığı yenen Marie, eğitimine devam etmeye başladı.
Kansere yakalandı Bir bakıma Marie Rose’un hayatından acı hiç eksik olmadı. Eşini kaybeden Marie Rose kısa bir süre sonra meme kanseri olduğunu öğrendi. Genç kadın buna rağmen yaşama sevincini kaybetmedi. Hastalığı yenen Marie, eğitimine devam etmeye başladı.
Yüksek lisans yaptı

                                    
                                    
                                    Marie Rose, Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
Yüksek lisans yaptı Marie Rose, Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
İşinde çok başarılı oldu

                                    
                                    
                                    Birçok hastanede çalışan Marie Rose, 58 yaşına geldiğinde onu heyecanlandıran bir olay yaşadı. Marie Rose, 17 yılını geçirdiği Danvers State Akıl Hastanesi'ne yönetici olarak atandı.
İşinde çok başarılı oldu Birçok hastanede çalışan Marie Rose, 58 yaşına geldiğinde onu heyecanlandıran bir olay yaşadı. Marie Rose, 17 yılını geçirdiği Danvers State Akıl Hastanesi'ne yönetici olarak atandı.
“Affetmeyi öğrenmeseydim yaşamım ziyan olurdu”

                                    
                                    
                                    Marie Rose, göreve getirildikten sonra yaptığı açıklama ile o dönemde büyük yankı uyandırmıştı.

  
Marie Rose, “Eğer affetmeyi öğrenmeseydim, bir damla bile gelişemezdim. Yaşamım ziyan edilmiş bir yaşam olurdu. Ve bugün bu hastaneye yönetici olarak dönemezdim” ifadelerini kullanmıştı.
“Affetmeyi öğrenmeseydim yaşamım ziyan olurdu” Marie Rose, göreve getirildikten sonra yaptığı açıklama ile o dönemde büyük yankı uyandırmıştı. Marie Rose, “Eğer affetmeyi öğrenmeseydim, bir damla bile gelişemezdim. Yaşamım ziyan edilmiş bir yaşam olurdu. Ve bugün bu hastaneye yönetici olarak dönemezdim” ifadelerini kullanmıştı.
Hayatını yazdı

                                    
                                    
                                    Marie Rose Balter hikayesini kaleme aldığı “Sing No Sad Songs” isimli bir kitap yazdı. Kitabın gelirini ise bağışladı.
Hayatını yazdı Marie Rose Balter hikayesini kaleme aldığı “Sing No Sad Songs” isimli bir kitap yazdı. Kitabın gelirini ise bağışladı.
69 yaşında gözlerini yumdu

                                    
                                    
                                    Marie Rose Balter takvimler 6 Ağustos 1999'u gösterdiğinde yaşama gözlerini yumdu.
69 yaşında gözlerini yumdu Marie Rose Balter takvimler 6 Ağustos 1999'u gösterdiğinde yaşama gözlerini yumdu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >