Pizza ve makarnadan çok daha fazlası: İtalyan Mutfağı

Pizza ve makarnadan çok daha fazlası: İtalyan Mutfağı

HABER MASASI
Abone Ol

Makarnalarıyla ve pizzalarıyla aklımızı başımızdan alan İtalyan mutfağının lezzet rüzgarına kapılmaya hazır mısınız? Kökeni 4.yüzyıla kadar dayanan İtalyan mutfağı, makarna ve pizzadan çok daha fazlası.

Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, farklı şehirler kendilerine has yemek kültürlerini oluşturmaya başladı ve dünyanın en çeşitli mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağıyla tüm dünya tanıştı.

Denominazione di origine controllata(D.O.C) kısacası bizim coğrafi işaretli lezzetlerimiz. İtalyan mutfağında bölgesel çeşitlilik had safhada olduğundan bu o kadar önemli ki, özellikle peynir çeşitlerinin hemen hemen hepsi şehirlere tescilli durumda.

Dünya tarihini değiştiren Rönesans öncesi İtalyan mutfağı cucina rica adı altında zengin mutfağı ve cucina povera adı altında fakir mutfağı olarak ikiye ayrılıyordu. Bu durum Rönesans ile birlikte orta sınıfın yükselmesiyle beraber sona ermiş iki mutfak birleşerek günümüz İtalyan mutfağını oluşturmuştur.

İtalyan mutfağının temel malzemeleri ılıman iklim koşulları sebebiyle bolca yetişen; sebze, meyve ve tahıldır. Lakin örneğin Kuzey İtalya’da balık, patates, pirinç, mısır, et ve peynir çeşitleri de oldukça sık kullanılır.

Enfes makarna sosları! İşte size, İtalyan mutfağının mihenk taşı. Soslar konusunda oldukça hassas olan İtalyanlar domates, biber, sarımsak, enginar, zeytin ve zeytinyağını oldukça sık kullanır. Örneğin en meşhur İtalyan sosu olan Pesto Sosu, zeytinyağı, fesleğen ve cevizden yapılmaktadır.

İtalyan mutfağının en sevilen yemekleri şüphesiz ki makarnalar. Sıklıkla yöresel isimlerle anılan makarnaların en bilindik çeşitleri; tortellini, lazanya, penne ve fettuccine.

İtalyan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri olan pizzanın ise aslında yoksulların yemeği olarak ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

İlk olarak Napolili fırıncılar, ince bir hamurun üzerine basit ve ucuz malzemeler koyarak fakir insanlara hitap eden bir yemek hazırlıyorlar. Daha sonra ise pizza soyluların da ilgisini çekerek dünya genelinde popüler bir lezzet haline geliyor.

İtalyan mutfağında çorbaların sulu ve kuru olmak üzere iki çeşide ayrılıyor. Örneğin makarna ile yapılan minestrone çorbası kuru çorba olarak adlandırılan bir çorba çeşidi. Çorba ne çeşit olursa olsun değişmeyen bir şey var; çorbaların yanında servis edilen; kızarmış ekmek parçaları yani kruton.

Tatlıların İtalyan mutfağındaki önemini bilmeyenimiz yok. Bunlardan en önemlileri İtalyanların en ünlü tatlısı olan kedi dili bisküvi, mascarpone peyniri ile kahveden yapılan tiramisu, cannoli, gelato ve panna cotta.

Son olarak, diyelim ki bir gün yolunuz İtalya’ya düştü ve makarna sipariş ettiniz sakın ola ki makarna yerken bıçak kullanmaya kalkışmayın çünkü bunun anlamı İtalyanlar için; ‘makarna o kadar kötü pişmiş ki bıçakla kesmek zorundayım’ olarak kabul görmüş durumda.

Genoa cake

Çikolatalı panna cotta

Marengo usulü et

Mascarpone peyniri

Badem ve reyhanlı gnocchi

Kabaklı ve fesleğenli ravioli

Portakal ve fıstıklı biscotti