Rejim güçleri İdlib'e kullanımı yasak fosforla saldırdı

Rejim güçleri İdlib'e kullanımı yasak beyaz fosforla saldırdı
Rejim güçleri İdlib'e kullanımı yasak beyaz fosforla saldırdı

Esed rejimi ve destekçileri, İdlib'in Han Şeyhun ilçesine dün gece saatlerinde kullanımı yasak fosfor bombası attı. Hama'nın Mann bölgesinden saldıran rejim güçlerinin, 18 bomba kullandığı öğrenildi.

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde dün gece saatlerinde 18 beyaz fosfor bombası attı.

Yerel kaynaklara göre, rejim ve destekçileri, dün gece saatlerinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki Han Şeyhun ilçesine, uluslararası savaş hukukuna göre kullanımı yasak beyaz fosfor bombasıyla saldırdı.

Hama'nın Mann bölgesinden saldıran rejim güçlerinin, 18 bomba kullandığı öğrenildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Esed rejimi ve destekçilerinin bölgeye 26 Nisan-23 Haziran arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 487 sivilin hayatını kaybettiğini, bin 495 sivilin de yaralandığını bildirmişti.

Rejim, 3 Haziran'da da İdlib'in Şeyh Mustafa köyüne beyaz fosfor bombasıyla saldırmıştı.

Beyaz fosfor
Beyaz fosfor
  • Beyaz fosfor nedir?
  • Beyaz fosfor havayla temas ettiği anda yanma gibi bir özelliğe sahip. Beyaz fosfor, pek çok silahta az miktarda ateşleyici olarak da kullanılıyor. Fosfor bombası diğerlerine göre son derece ölümcül bir silah olarak biliniyor. Fosfor bombası, beyaz fosforun havadaki oksijenle birleşip hızlı bir şekilde yanmasıyla, suyla birleştiğinde de sönmek yerine daha da kuvvetlenmesiyle söndürülemez bir ateş yaratan kimyasal silah olarak oldukça tehlikeli bir silah olarak biliniyor.

Fosfor bombasının zararları neler?

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına neden oluyor. Sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmiyor ve yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürüyor.

Reaksiyon başladığında durdurulamıyor

Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koyuyor. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamıyor. Dünyada birçok insan hakları örgütü fosfor bombalarının kimyasal silah kategorisine alınmasını istiyor. Dayandıkları nokta ise herhangi bir anlaşma çerçevesinde özel olarak yasaklanmamasını gösteriyorlar.

Fosfor bombası, toksik madde içeriyor ve bu maddenin kullanımı ölümcül olabiliyor. Bu madde, cilt yanıklarının yanı sıra karaciğeri, kalp ve böbrekleri etkileyebiliyor. Fosfor bombası vücuda deriden nüfuz ederek, organları kavuran ve kısa vadede insanı için için yakan çok tehlikeli bir silahtır.

Fosfor bombasının etkisi

Bunlardan biri, bir bölgeyi işaretleyerek, düştüğü yerde havada asılı kalan bir duman tabakası bırakıyor. Bunu gören diğer uçaklar ve uzaktaki topçu, saldırısını gerçekleştiriyor. Bomba, bir diğer kullanım alanında ise düşman askerlerini yakmak üzerine kullanılıyor. Yere düşmeden açılan ve dağılan fosfor havayla temas eder etmez tutuşuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >