Rusya'nın 'Kızıl Ajan'ı Anna Chapman'ın sıra dışı hikayesi

Çağrı Saçaralp
14:40, 07/04/2019, PazarG: Güncelleme: 11:12, 25/04/2019, Perşembe
Rusya'nın 'Kızıl Ajan'ı Anna Chapman'ın sıra dışı hikayesi
Anna Chapman

Amerikan Adalet Bakan Yardımcısı Michael Farbiarz’ın deyimiyle ‘çok iyi eğitim görmüş, Rusya’nın en sofistike ajanlarından’ casusluk yürütmek amacıyla ABD’ye yerleşmekle suçlanan 2010 yılında Rusya'ya iade edilen Anna Chapman’ın sıra dışı hikayesini sizler için derledik.

Rusya ajanı olduğu gerekçe gösterilerek FBI tarafından tutuklanan"Kızıl Ajan" Anna Chapman,büyük pazarlıklar sonucu 2010 yılında sınır dışı edilerek ülkesine iade edilmişti.


İşte, Anna Chapman'ın bir solukta okuyacağınız hikayesi...

Şimdilerde tekstil sektörüne tasarımcı olarak adım atan Anna Chapman, sık sık defilelerde boy gösteriyor.


Üniversite eğitimini Rusya’da alan kızıl ajan, yüksek lisansını da ekonomi alanında Moskova’da bir üniversitede yaptı. Eğitiminin ardından İngiliz vatandaşıyla dünya evine giren Anna Chapman, Londra’ya yerleşerek, lüks bir yaşama adımını attı.


“Lifenews. ru” adresinde yer alan bilgilere göre Anna’nın babası bir dönem Kenya’da görev yapan bir Rus diplomatı.

Anna; görünürde “emlak ve yatırım planlamacısı”  olarak New York Borsası’nın bulunduğu Wall Street’ten birkaç sokak ötedeki lüks bir apartman dairesine yerleşti, ABD’de gerçek kimliğini gizleyerek yaşamakla, uzun süre Rus Dış İstihbarat Örgütü SVR’ye çalışmakla suçlandı.

FBI’ın gerçek kimliğini tespit ettiği ‘kızıl ajan’ için sonun başlangıcı olan görüşme Haziran ayının son günlerinde sıcak bir New York gününde gerçekleşti. Anna, Manhattan’ın dikkat çekmeyen küçük bir kafesinde adının Roman olduğunu söyleyen ve kendisini New York’taki Rusya Konsolosluğu’nda görevli olarak tanıtan adamla görüşmeye geldi. Romanla buluşmaya giden Anna oldukça çekingen bir edayla davranıyordu. Karşısındaki adamla Rusça konuşmaya başlayan Anna, “Size bir şeyler anlatmadan önce hakkınızda daha fazla bilgiye ihtiyacım var.” ifadelerini kullanmıştı.

Sohbet ilerledikçe isminin Roman olduğunu belirten adam Anna’yı  çevredekilerin ilgisini çekmemek adına İngilizce konuşmaya ikna etti. İkili İngilizce konuşmakta zorlanmadı zira Anna ve Roman İngilizceye ana dilleri gibi hakimdi. Roman, eğilerek sessiz bir şekilde “İki hafta içinde Moskova’ya gideceğinden haberdarım ve buradaki işin hakkında seninle konuşmak zorundayım; ama daha önce, yarın yapmanı istediğim bir görev var “ dedi. Roman’ın Anna’dan istediği görev, Kızıl Ajan’ın ,Rusya adına casusluk yapan başka bir kadınla buluşup ona sahte bir pasaport iletmesiydi.


Anna’nın görevi kabul etmesinin ardından Roman, Anna’ya nereye gideceğini anlattı. Roman,  Anna’ya; bir dergi almasını, dergiyi belli bir şekilde tutmasını istedi. Böylece yapılan plana göre diğer casus Anna’yı tanıyıp ona yaklaşabilecekti. Diğer ajan Anna’ya yaklaştığında Kızıl ajan, şifre olarak “Affedersiniz ama geçen yaz Kaliforniya’da karşılaşmamış mıydık?” diyecekti.

Kendisini Rusya’nın konsolosluk görevlisi olarak tanıtan Roman gerçekte bir FBI ajanıydı. Anna’nın artık bütün konuşmalarının bir cihaz sayesinde FBI tarafından dinlenilebilecekti. Anna tuzağa düşmüştü.



Roman’dan ayrılan Anna kafasındaki soru işaretlerine cevap bulmak için, yeni bir cep telefonu alıp Moskova’daki merkezi aradı. FBI, Anna’nın Moskova ile konuşmalarını anbean dinledi. Rusya’da telefonun başındaki kişiden Anna’ya “Seni tuzağa düşürmüş olabilirler. Pasaportunu polise teslim et ve hemen Amerika’dan ayrıl” talimatı geldi.

Rusya ajanı olduğu gerekçesiyle Kızıl Ajan" Anna Chapman, 10 arkadaşıyla birlikte  FBI tarafından tutuklandı. 2010 yılında büyük pazarlıklar sonucunda ABD'den sınır dışı edilerek ülkesine iade edildi. Rusya'ya iade edilen Anna’nın İngiltere vatandaşlığı da iptal edilerek  Kızıl Ajan’ın İngiltere'ye girişi de yasaklandı. 



Anna Chapman ,bir gazeteye verdiği demecinde “İlk tutuklandığım zaman, beni oldukça uzun bir süre burada tutacaklar” diye düşünmüştüm. Dışarı çıkabileceğim konusunda hiç umudum yoktu. Ama bu hayatımın bittiği anlamına da gelmiyordu. Daha ilk günden düzenli spor yapmaya başladım.

İkinci gün orada eğitimin konusunda nasıl ilerleyebileceğim konusunda araştırma yaptım. İçeriden de diploma alabilmek mümkünmüş, "Anlaşılan önümüzdeki 5 yıl buradayım, iyisi mi hukuk diplomamı alayım” diye düşündüm. Zaten istiyordum bunu. Yani hep pozitif kaldım.” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026