Dikkat çeken iddia: ABD ve İran anlaştı mı? Gözler Trump'a çevrildi

17:26, 28/05/2026, PerşembeG: Güncelleme: 17:52, 28/05/2026, Perşembe
Dikkat çeken iddia: ABD ve İran anlaştı mı? Gözler Trump'a çevrildi
ABD ve İran

Axios'un haberine göre ABD ve İran bir anlaşmaya vardı, ancak Trump'ın nihai onayı gerekiyor

Axios’un ulaştığı ABD’li yetkililere göre, Washington ile Tahran arasında ateşkesi uzatacak ve nükleer müzakereleri başlatacak 60 günlük kritik mutabakat üzerinde anlaşma sağlandı.

Trump'ın kararı bekleniyor

Türkiye Gazetesi'nin derlediği habere göre, Arabuluculuk sürecine dahil olan iki ABD’li yetkili, anlaşma şartlarında büyük ölçüde uzlaşı sağlandığını ancak son kararın Trump’a kaldığını söyledi:

"Anlaşma şartlarının Salı günü itibarıyla büyük ölçüde sağlandığını ve her iki tarafın da üst düzey liderlerin onayını alması gerektiğini söyleyebilirim. İranlı müzakereciler gerekli onayları alarak imzalamaya hazır olduklarını bildirdiler ancak nihai anlaşmanın ayrıntılarını alan Başkan Trump hemen onay vermedi. Başkan, arabuluculara bu konuyu düşünmek için birkaç gün zamana ihtiyacı olduğunu iletti."

Dikkat çeken detaylar

Müzakerelerin sızan detaylarına göre, 60 günlük mutabakat metninde Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerin kısıtlanmayacağı maddesi yer alıyor.

Müzakerelerin detaylarına ilişkin ABD basınına açıklamalarda bulunan yetkili, Hürmüz Boğazı maddesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu madde, boğazdan geçişlerde hiçbir şekilde ücret talep edilmeyeceği ve herhangi bir taciz olayının yaşanmayacağı anlamına geliyor. İran ise 30 gün içinde boğazdaki tüm deniz mayınlarını kaldırmak zorunda kalacak."

Buna paralel olarak ticari deniz taşımacılığının yeniden başlamasıyla birlikte, ABD'nin bölgedeki deniz ablukası da kademeli olarak kaldırılacak.

Uranyum faaliyetleri görüşülecek

Yetkililer, mutabakat metninde İran'ın nükleer silah peşinde koşmayacağına dair net bir taahhüdün yer alacağını aktardı. 60 günlük süre içinde taraflar arasında müzakere edilecek ilk öncelikli konular ise İran'ın elindeki yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumun nasıl bertaraf edileceği ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin geleceği olacak.

ABD ise bu nükleer müzakerelerin bir parçası olarak, Tahran yönetimine yönelik ekonomik yaptırımların hafifletilmesi ve dondurulmuş İran fonlarının serbest bırakılması konularını masaya getirmeyi taahhüt edecek.

Mutabakat zaptı kapsamında ayrıca İran'ın uluslararası alandan mal ve insani yardım almaya başlamasını kolaylaştıracak özel bir mekanizmanın kurulması da tartışılacak.

Başlıklar :abdi̇rantrump
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026