Bosna Hersek'te fethin simgesi: Kuşlat Camii

Bosna'nın fethi sırasında Osmanlı askerlerinin inşa ettiği Kuşlat Camii, adeta bir "kartal yuvasını" andıran konumuyla yüzyıllara meydan okumayı sürdürüyor. Ancak ulaşım zor olduğu için burada vakit namazları kılınamıyor. Osmanlı coğrafyasını dolaşan Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Fatih Sultan Mehmed döneminde yapıldığı için Kuşlat Camii'nden "Ebul Feth Camii" olarak söz ediyor.

- Bosna Hersek'teki en eski camilerden biri olarak bilinen Kuşlat Camii'ni tarihî kayıtlara göre, Osmanlı askerlerinin ibadet edebilmek için 1460-1480 yılları arasında inşa ettiği tahmin ediliyor.
Camiye ulaşmak için belli bir yere kadar araçla gidilmesi gerekiyor ve daha sonra ormanlık alan içerisinden yaklaşık yarım saatlik patika bir yol takip ediliyor. Camiye sadece yürüyerek ulaşabilenler, konum itibarıyla etkileyici bir manzarayla karşılaşıyor.

"Huzur ve sessizlik bulmak için burayı ziyaret ediyorum"
Bölgede oturan 21 yaşındaki Ahmed Huremovic, caminin vatanları için önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor.

Caminin konumunun turistlerin ilgisi çektiğini dile getiren Huremovic, "Sık sık huzur ve sessizlik bulmak için burayı ziyaret ediyorum. Burası zengin bir tarihe sahip." diyor.

Başkent Saraybosna'dan Bosna Hersek-Sırbistan sınırındaki Zvornik şehrine giderken de görülebilen bu mütevazi cami, sadece orman yolunda yürüyerek ulaşılabiliyor.

Konumu görenlerde hayranlık uyandıran cami, Konjevic Polje ile Zvornik arasındaki bir tepenin zirvesinde bulunuyor.
Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savaşta yüzlerce camiyle aynı kaderi paylaşan cami, Sırplar tarafından yakılmıştı. Cami, 2013 yılında tekrar onarılarak ibadete açılmıştı.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.