Yıllarca ısınmaktan bile vazgeçtiler! Herkes onlara 'çılgın' dedi, şimdi 40 yaşında emekliliğin tadını çıkarıyorlar

Haber Merkezi
16:16, 30/06/2026, Salı
Yıllarca ısınmaktan bile vazgeçtiler! Herkes onlara 'çılgın' dedi, şimdi 40 yaşında emekliliğin tadını çıkarıyorlar
İngiltere

İngiltere'de yaşayan Alan ve Katie Donegan çifti, kışın kombiyi kapatmaktan dışarıdaki kuponları toplamaya kadar varan sıra dışı yöntemlerle 1 milyon sterlin biriktirdi. Yaşıtlarından onlarca yıl önce emekli olan çift, tüm dünyada çığ gibi büyüyen akımın detaylarını paylaştı.

İngiltere'nin güneyinde yaşayan Alan ve Katie Donegan çifti, yıllarca sıra dışı tasarruf yöntemleri uygulayarak milyon sterlinlik birikime ulaştı ve yaşıtlarından onlarca yıl önce emekli olmayı başardı.

Isınmak yerine kat kat giyindiler

Alan Donegan, kış aylarında ısınmayı açmak yerine kalın kıyafetler giydiklerini ve sıcak su torbaları kullandıklarını anlattı.

"Bunu bir oyun haline getirmiştik. Bu bizim için eziyet değil, bir stratejiydi." diyen Donegan, birçok kişinin kendilerini "çılgın" ya da "aşırı tutumlu" olarak gördüğünü söyledi. Ancak amaçlarının para biriktirmek değil, finansal özgürlüğe ulaşmak olduğunu vurguladı.

Her gün evden yemek götürdüler

Çift, neredeyse hiç paket servis siparişi vermedi. Her gün evden hazırladıkları yemekleri işe götürdüklerini belirten Alan Donegan, sadece bu alışkanlık sayesinde 10 yılda yaklaşık 40 bin sterlin tasarruf ettiklerini söyledi. Hatta telefonlarını dışarıdayken ücretsiz şarj ettiklerini ve marketlerin yere düşmüş indirim kuponlarını bile topladıklarını anlattı.

"Bunun çılgınlık mı yoksa dahice mi olduğuna siz karar verin ama işe yaradı." ifadelerini kullandı.

Birikimleri 1 milyon sterline ulaştı

Alan Donegan peyzaj mimarlığı yaptıktan sonra eğitim ve yaşam koçluğu alanında şirket kurarken, eşi Katie Donegan ise finans sektöründe aktüer olarak çalıştı.

Yüksek gelirlerini aşırı tasarrufla birleştiren çift, kazandıkları paranın büyük bölümünü yatırımlara yönlendirdi. Katie Donegan, "Yatırıma koyduğumuz her sterlin bizi hayalini kurduğumuz hayata biraz daha yaklaştırdı." dedi. Birikimleri 1 milyon sterline ulaştığında ise Alan 40, Katie ise 35 yaşındayken iş hayatını tamamen bıraktı.

FIRE hareketi büyüyor

Donegan çifti, son yıllarda giderek daha fazla ilgi gören FIRE (Financial Independence, Retire Early - Finansal Bağımsızlık, Erken Emeklilik) hareketinin üyeleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 15 yıl önce çok az kişinin bildiği bu akımın bugün yalnızca Reddit'teki topluluğunda yaklaşık 1 milyon üye bulunuyor.

Felsefenin temelinde ise çalışma hayatı boyunca mümkün olduğunca tasarruf ederek yatırımları büyütmek ve klasik emeklilik yaşını beklemeden iş hayatından ayrılmak yer alıyor.

44 yaşında emekli oldu

FIRE hareketini benimseyenlerden biri de ABD'li öğretmen Amy Minkley oldu. 49 yaşındaki Minkley, 44 yaşında emekli olmayı başardı. Bu hedef için Japonya, Singapur, Hindistan ve Tayland'daki uluslararası özel okullarda çalıştığını söyleyen Minkley, hem daha yüksek maaş aldığını hem de yaşam giderlerinin ABD'ye kıyasla daha düşük olduğunu belirtti.

Lüks kıyafetlerden uzak durduğunu, elektronik cihazlarını bozulana kadar kullandığını, yemeklerini evde hazırladığını ve büyük harcamalar yapmadan önce uzun süre düşündüğünü anlattı. Singapur ve Hindistan'da ev arkadaşlarıyla yaşaması sayesinde daha fazla tasarruf ettiğini, bazı ülkelerde otomobile ihtiyaç duymadığı için giderlerinin iyice azaldığını söyledi. Şimdi ise emeklilik hayatını Endonezya'nın Bali Adası'nda sürdürüyor.

Uzmanlar: Dengeyi korumak önemli

Toronto merkezli finans danışmanlık şirketi BMO Private Wealth'in Baş Piyasa Stratejisti Carol Schleif, FIRE sisteminin hâlâ uygulanabilir olduğunu ancak herkes için uygun olmadığını söyledi. Schleif'e göre birçok kişi artık erken emeklilik uğruna hayatın tüm keyiflerinden vazgeçmek yerine, çalışma hayatı ile yaşam kalitesi arasında denge kurmayı tercih ediyor. "Eğer erken emekli oldunuz ama dostluklarınızı, sağlığınızı ve yaşam amacınızı kaybettiyseniz bunun gerçekten değip değmediğini sorgulamak gerekir." dedi.

"Artık daha zor"

İngiltere merkezli yatırım platformu AJ Bell'in kişisel finans uzmanı Sarah Coles ise artan yaşam maliyetleri nedeniyle FIRE modelinin günümüzde çok daha zor uygulanabildiğini ifade etti. Buna rağmen genç yaşta tasarrufa başlamanın, maaş arttıkça emeklilik birikimlerini yükseltmenin ve düzenli yatırım yapmanın herkese fayda sağlayacağını söyledi.

"Daha az harca, farkı yatırıma yönlendir"

FIRE hareketini benimseyenler ise temel prensibin hâlâ değişmediğini savunuyor. Amy Minkley bu yaklaşımı şu sözlerle özetliyor:

"Daha az harca, kazandığınla harcadığın arasındaki farkı yatır ve paranın zaman içinde büyümesine izin ver."

Paris Belediye Başkan Yardımcısı'ndan dikkat çeken sıcaklık çıkışı: Faturayı ABD'ye kesti
Jurnal.ist
Paris Belediye Başkan Yardımcısı'ndan dikkat çeken sıcaklık çıkışı: Faturayı ABD'ye kesti
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026