Fransa’nın sıcaklık çözümü: Pencerelerde neden folyo var?
17:06, 07/07/2026, Salı

Paris
Fransa genelinde bu yaz yükselen hava sıcaklıkları karşısında vatandaşlar alışılagelmişin dışında bir yönteme başvurdu. Klima kullanımının kısıtlı olduğu Avrupa’da, birçok hane güneş ışınlarını geri yansıtmak ve iç mekân sıcaklığını dengelemek amacıyla pencerelerini alüminyum folyo ile kaplıyor. Enerji tasarrufu ve tarihi binaların korunması gibi zorunluluklar, Fransızları bu ekonomik ve pratik çözüm yoluna itiyor.

Avrupa genelinde birçok konut, sert geçen kış ayları baz alınarak inşa edilmiş durumda. Kalın taş duvarlar ve yüksek yalıtım kapasitesi, kışın ısıyı muhafaza etmek için ideal olsa da, son yıllarda artan yaz sıcaklıkları karşısında bu durum dezavantaja dönüşüyor. İçerideki ısının hapsolmasıyla birlikte evler, dış sıcaklığın etkisiyle bunaltıcı seviyelere ulaşıyor.

Tarihi dokunun korunması klima kurulumunu zorlaştırıyor
Özellikle Fransa’daki tarihi binalarda klima montajı yapmak oldukça karmaşık bir süreç gerektiriyor. Yapısal bütünlüğün korunması amacıyla getirilen katı düzenlemeler ve izin prosedürleri, çoğu vatandaşı soğutma teknolojilerinden uzaklaştırıyor. Bunun yanı sıra, yüksek enerji maliyetleri ve klimaların dış ünitelerinin çevreye verdiği sıcak hava salınımı da halkın bu sistemlere karşı daha mesafeli durmasına neden oluyor.
Pratik yöntemle güneş ışınlarına karşı kalkan
Klima kullanımına erişimin kısıtlı olduğu veya tercih edilmediği noktalarda, pencerelere uygulanan alüminyum folyo kaplamalar bir nevi kalkan görevi görüyor. Güneş ışınlarını doğrudan geri yansıtan bu yöntem sayesinde, iç mekânların ısınma hızı düşürülerek yaşam alanlarında bir nebze olsun ferahlık sağlanması hedefleniyor. Fransa’nın yaşadığı bu durum, iklim değişikliklerine karşı geliştirilen yerel ve düşük maliyetli tedbirlerin bir örneğini oluşturuyor.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.