Hindu milliyetçileri Babürler üzerinden Müslümanları hedef alıyor

Haber Merkezi
10:55, 04/06/2022, Cumartesi
CategoryMecra
Anadolu Ajansı
Mecra
Hindu milliyetçileri Babürler üzerinden Müslümanları hedef alıyor
Hindu milliyetçisi çevreler, Babür İmparatoru I. Alemgir Şah dönemine atıfta bulunarak "Hindistan'ın Müslüman işgalcilerin lekesinden kurtarılmalı" çağrısında bulunurken bu söylemler Müslümanlara yönelik baskı ve nefreti de körükleme aracı olarak görülüyor.

Hindistan'da Hindu milliyetçisi grupların 1526-1858 yıllarında Hindistan'da hüküm süren Türk devleti Babür İmparatorluğu üzerinden Müslümanları hedef alması, Müslümanlara yönelik baskı ve nefreti körükleme aracı olarak görülüyor.

Hindistan'daki Hindu milliyetçisi siyasiler ve gruplar, yüzyıllar önce hüküm süren eski
Babür Hükümdarı Muhyiddin Muhammed I. Alemgir Şah
'a atfedilen "çarpıtılmış" iddiaları tekrar gündeme getirdi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi
, nisanda, Sih dinini kuran on Guru'nun dokuzuncusu olan Guru Tegh Bahadur'un 400'üncü doğum yılında yaptığı konuşmasında I. Alemgir Şah ve dönemine ait iddiaları yeniden dillendirdi.
  • Modi, Yeni Delhi'deki Babür döneminden kalma Kızıl Kale'den yaptığı konuşmasında, I. Alemgir Şah'a atfen "Birçok kafayı kesti, ama inancımızı sarsamadı." ifadesini kullanarak tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Hindu milliyetçisi çevreler, I. Alemgir Şah dönemine atıfta bulunarak
"Hindistan'ın Müslüman işgalcilerin lekesinden kurtarılmalı"
çağrısında bulunurken bu söylemler
Müslümanlara yönelik baskı ve nefreti de körükleme aracı
olarak görülüyor.
Hindu milliyetçisi bazı yerel yöneticiler ise iddiaların dozunu artırarak I. Alemgir Şah'ı, adının tüm halka açık yerlerden silinmesi ve kabrinin ziyarete kapatılması gereken bir
"terörist"
olarak tanımlıyor.

Müslümanlara karşı nefretin kökeni tarihî iddialara dayandırılıyor

Son dönemlerde Hindistan'da Müslümanlara karşı nefret söylemleri ve şiddet eylemleri tırmanışını sürdürürken Hindu-Müslüman geriliminin kökeni Hint coğrafyasında hüküm sürmüş tarihi liderlere ve devletlere dayandırılıyor.

  • Hindu gruplar ve bazı Hindu milliyetçisi tarihçiler I. Alemgir Şah'ı Hint kültürünü yok etmek, ibadethaneleri yıkmak, zorla İslam'ı yaymak ve gayrimüslimlere ağır vergiler getirmekle suçluyor.
Hint tarihi üzerine kitapları milyonlarca lise öğrencisine okutulan sağcı tarihçi
Makkhan Lal
, I. Alemgir Şah'ın eylemlerine yalnızca siyasî motifler atfetmenin
"Hindistan'ın şanlı geçmişine ihanet"
ile benzer olduğunu iddia etti.
İktidardaki
Hindistan Halk Partisi (BJP)
sözcüsü
Gopal Krishna Agarwal
ise Müslüman liderlerin adını Müslümanları aşağılamak için kullanmadıklarını öne sürerek
"Hindistan'ın tarihi, azınlıkları yatıştırmak için manipüle edildi ve çarpıtıldı. Bu yalan ekosistemini ortadan kaldırıyoruz."
değerlendirmesinde bulundu.

Tarihçiler I. Alemgir Şah'a dair iddiaları reddediyor

I. Alemgir Şah'ı konu alan roman yazan tarihçi
Audrey Truschke
, Babürler döneminin kasıtlı olarak gündeme getirildiğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
Öte yandan, Hint tarihinde otorite olarak kabul edilen isimlerden Arizona Üniversitesinde görevli
Profesör
Richard Eaton
ise
I. Alemgir Şah döneminde iddia edildiği gibi binlerce tapınağın yıkılmadığını bu sayının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini aksine bu dönemde insanların güvenliği ve dinî özgürlüklerinin sağlandığını
ifade etti.
  • Eaton, I. Alemgir Şah'a dair iddiaların dinî değil siyasî gerekçelerle yapıldığına işaret ederek ."(I. Alemgir Şah) Sadece kendi döneminin adamıydı." dedi.

Hindu gruplar, Müslümanlara ait dinî yapılarda hak iddia ediyor

Müslümanlara ait dinî alanlar ve buralardaki dinî yapılar da Hindu-Müslüman geriliminden payını alırken bazı Hindu milliyetçisi gruplar, bazı cami ve ibadethanelerde hak iddiasında bulunuyor.

Hinduizm'in en kutsal şehirlerinden biri olan Varanasi'de 17. yüzyıldan kalma bir cami, Hindular ve Müslümanlar arasında gerilimin son halkası olarak öne çıkıyor.

Varanasi'deki bir caminin I. Alemgir Şah döneminde yıkılan Hindulara ait bir tapınağın üzerine inşa edildiğini savunan Hindu milliyetçileri, iddiayı mahkemeye taşırken henüz kararı açıklanmadı.

Babür İmparatorluğu
döneminde 1528-29 yıllarında inşa edilen ve 1992'de aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan
Babri Camisi
'nin yerine Hindu tapınağı yapılmasına karar verilmişti.

Babri Camisi'nin 1992'de yıkılmasından sonra başlayan şiddet olaylarında ise yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026