İsrail ekonomisinde tarihi çöküş! Savaşın faturası ağır oldu: İlk çeyrekte devasa küçülme

23:22, 17/05/2026, Pazar
İsrail ekonomisinde tarihi çöküş! Savaşın faturası ağır oldu: İlk çeyrekte devasa küçülme
İsrail

İsrail ekonomisinde savaş depremi! İsrail Merkez İstatistik Bürosu'nun raporuna göre, iki çeyrek üst üste büyüme kaydeden ülke ekonomisi, İran'a yönelik saldırıların ardından 2026'nın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,3 oranında küçüldü. Halkın tüketimi durma noktasına gelirken, askeri harcamalar tavan yaptı. İşte İsrail’i sarsan ekonomik raporun çarpıcı detayları...

İsrail ekonomisi, 2025 yılının son çeyreğinde yüzde 2,9'luk bir büyüme kaydederek toparlanma sinyalleri vermişti. Ancak 2026 yılıyla birlikte patlak veren İran savaşı, bu olumlu havayı tamamen dağıttı. İsrail'in önde gelen ekonomi gazetelerinden Globes, bu keskin daralmanın beklenen bir durum olduğunu ve 2025’in ikinci yarısındaki tüm ekonomik kazanımları hızla sıfırladığını yazdı.

Halk kemer sıktı, askeri harcamalar patladı

Savaş atmosferi ve güvenlik endişeleri sivil halkın harcama alışkanlıklarını da vurdu. Raporda öne çıkan kritik veriler şu şekilde: Yıllık bazda yüzde 4,7 oranında sert bir düşüş gösterdi. Ülkenin savunma ve saldırı bütçesi yıllık bazda yüzde 9 oranında arttı.nBir önceki çeyreğe kıyasla yıllık bazda yüzde 4,5 geriledi. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,4 artan ticari üretim, bu çeyrekte yüzde 3,1 çakıldı.

Toplam fatura: 120 milyar doları geçti!

Yayınlanan veriler, İsrail'in uzun süredir yürüttüğü askeri operasyonların faturasını da netleştirdi. İsrail Merkez Bankası tahminlerine göre, Ekim 2023'ten bu yana sürdürülen tüm askeri operasyonların ülkeye maliyeti tam 350 milyar şekel (yaklaşık 120 milyar dolar) oldu.

İsrail Maliye Bakanlığı ise sadece 28 Şubat'ta başlayan ve İran'a yönelik gerçekleştirilen son hava saldırılarının askeri ve sivil lojistik maliyetinin 35 milyar şekel (yaklaşık 12 milyar dolar) olduğunu açıkladı. Uzmanlar, savaşın uzaması durumunda bütçe açığının sürdürülemez bir boyuta ulaşacağı konusunda uyarıyor.

Mersin'de zehir tacirlerine şok baskın: 27 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jurnal.ist
Mersin'de zehir tacirlerine şok baskın: 27 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026