Washington'da İran senaryoları: Askeri tesisler hedefte, rejim değişikliği masada

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Tahran yönetimini nükleer anlaşmaya zorlamak için İran’a karşı kapsamı sınırlı bir askeri saldırı düzenlemeyi değerlendirdiği iddia edildi.
ABD ve İran arasındaki nükleer pazarlık süreci devam ederken, ABD gazetesi The Wall Street Journal (WSJ) konuyla ilgili dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı.

'Askeri saldırı değerlendiriliyor'
WSJ’nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre; Trump’ın, Tahran yönetimini nükleer anlaşmaya zorlamak için İran’a karşı kapsamı sınırlı bir askeri saldırı düzenlemeyi değerlendirdiği iddia edildi. Böyle bir hamlenin büyük ölçekli bir misillemeyi tetiklemeden İran üzerindeki baskıyı artırabileceğine dikkat çeken kaynaklar, planın onaylanması halinde saldırının birkaç gün içinde gerçekleşebileceğini ve ordu ile hükümet tesislerini hedef alacağını bildirdi. İran’ın ABD’nin taleplerini kabul etmemesi durumunda, Trump’ın rejim değişikliğine yol açabilecek daha kapsamlı saldırı emirleri verebileceği aktarıldı.

Farklı seçenekler masada
Trump’ın herhangi bir saldırı konusunda nihai kararı henüz vermediği vurgulanan haberde, rejim değişikliğine yol açabilecek 1 haftalık yoğun bir operasyondan, İran’ın hükümet ve ordu tesislerini hedef alacak daha dar kapsamlı bir saldırıya kadar çeşitli seçeneklerin masada olduğu ifade edildi. Buna rağmen, bazı ABD’li yetkililerin İran’a yönelik olası saldırının misillemeye yol açacağı ve Ortadoğu’da geniş çaplı bir savaşı tetikleyebileceği endişesi taşıdığı aktarıldı.

Cenevre'de masa kurulamadı mı?
ABD ile İran arasında gerilimi düşürecek bir anlaşmaya varılması amacıyla yapılan ikinci müzakere turunda “bazı ilerlemeler” kaydedildiği yönündeki açıklamalara rağmen, Beyaz Saray’dan gelen son mesajlar kafa karışıklığı oluşturdu ve Washington’ın önümüzdeki günlerde ne yapmayı planladığına dair soru işaretlerini artırdı.
Cenevre’de Umman arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Beyaz Saray, “İran’a yönelik bir saldırıyı haklı gösterebilecek pek çok neden ve argüman bulunduğunu” açıkladı.
Bu açıklamalar, ABD ve İsrail medyasında yer alan ve Washington’ın bölgeye askeri yığınak yaptığına dair haberlerle örtüştü. ABD, iki uçak gemisi, yüzlerce savaş uçağı ve 150’den fazla nakliye uçağı gönderdi.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.