Eski öğretmendi, 'ölüm taciri' oldu | Vatandaşlık vaadiyle 500 kişiyi kandırdı: 'Adeta bir kapana kısıldık'

Haber Merkezi
11:51, 14/01/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 15:46, 24/01/2026, Cumartesi
Eski öğretmendi, 'ölüm taciri' oldu | Vatandaşlık vaadiyle 500 kişiyi kandırdı: 'Adeta bir kapana kısıldık'
Rusya

Rusya-Ukrayna savaşında cephe hattındaki asker ihtiyacını karşılamak için kurulan karanlık bir şebeke gün yüzüne çıktı. Eski bir öğretmen olan Polina Alexandrovna Azarnykh’in, özellikle Ortadoğu'dan gelen göçmenleri "arka planda görev ve vatandaşlık" vaadiyle kandırarak en ön saflara sürdüğü, paralarını vermeyenlerin ise pasaportlarını yakarak tehdit ettiği iddia ediliyor.

Rusya ordusuna yabancı paralı asker toplama faaliyetlerinde kilit rol oynadığı öne sürülen 40 yaşındaki eski öğretmen Polina Alexandrovna Azarnykh hakkında korkunç iddialar ortaya atıldı. Başta Suriye, Mısır ve Fas gibi ülkelerden gelen gençleri hedef alan Azarnykh’in, Telegram üzerinden "geri hizmette çalışma" ve "Rus vatandaşlığı" sözü vererek yüzlerce kişiyi tuzağa düşürdüğü belirtiliyor. Moskova’da yüksek maaş ve imza bonusu vaadiyle ikna edilen göçmenlerin, Rusça bilmedikleri için içeriğini anlamadıkları askeri sözleşmelere imza attıkları ifade ediliyor.

"Parayı vermezseniz pasaportunuz yanar"

Mağdurların ifadelerine göre, cephe gerisinde güvenli bir iş bekleyen yabancı uyruklu şahıslar, Rusya’nın Bryansk kenti üzerinden doğrudan Ukrayna'nın en riskli çatışma bölgelerine gönderildi. Teslim ettikleri pasaportlarını geri isteyen veya kendisine vadedilen komisyonu ödemeyi reddeden kişilere Azarnykh’in pasaport yakma videoları göndererek gözdağı verdiği iddia ediliyor. 26 yaşındaki Suriyeli bir inşaat işçisi, sadece 10 günlük eğitimin ardından cepheye sürüldüğünü ve reddettiği takdirde komutanları tarafından öldürülmekle tehdit edildiğini anlattı.

500'den fazla mağdur: "Kapana kısıldık"

BBC tarafından yürütülen araştırmalar, Azarnykh’in dahil olduğu benzer yöntemlerle kandırılmış yaklaşık 500 vakanın olduğunu gösteriyor. Putin tarafından 2022'de imzalanan bir kararnameyle, yabancıların sözleşmelerinin savaş bitene kadar otomatik olarak uzatıldığı gerçeğiyle karşılaşan mağdurlar, adeta bir kapana kısıldıklarını dile getiriyor. En az 12 gencin hayatını kaybettiği veya kaybolduğu bu sistemde, Polina Azarnykh tüm suçlamaları reddederek "Herkes savaşa gittiğini biliyordu, hiçbir şey bedava değildir" savunmasını yapıyor.

Kış turizminde art arda trajediler | Talihsiz turistin acı sonu: Donarak can verdi
Jurnal.ist
Kış turizminde art arda trajediler | Talihsiz turistin acı sonu: Donarak can verdi

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026