İngiltere Başbakanı Starmer'dan veda: 'Bu benim siyasi yolculuğumun sonu'

16:59, 15/07/2026, Çarşamba
CategoryJurnal.ist
Anadolu Ajansı
İngiltere Başbakanı Starmer'dan veda: 'Bu benim siyasi yolculuğumun sonu'
Starmer

İngiltere Parlamentosundaki son "Başbakana Sorular" oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Keir Starmer, "Bu benim siyasi yolculuğumun sonu" diyerek veda etti. Muhalefet lideri Badenoch ise Beyaz Saray krizinin ardından Zelenski'yi ağırlamasından ötürü Starmer'a saygı duyduğunu kaydetti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Avam Kamarası'ndaki haftalık "Başbakana Sorular" oturumuna son kez başbakan sıfatıyla katıldı. Londra'daki bu veda buluşmasında milletvekillerinin gündeminde ülkenin iç ve dış politikasındaki gelişmeler yer aldı. Starmer, görev süresinin sonuna yaklaşırken yaptığı konuşmada, "Bayrağı devralan her başbakan günü gelince devredeceğini bilir. Benim için de günü geldi. Bu benim siyasi yolculuğumun sonu" ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde son kez kabineyi topladığını aktaran Starmer, akşamı televizyon başında İngiltere-Arjantin maçını izleyerek geçireceğini söyledi. Görev süresindeki 29 milli maçtan 22'sinin galibiyetle sonuçlandığını hatırlatan Starmer, önceki İşçi Partisi hükümeti döneminde Dünya Kupası'nın kazanıldığını da ekledi. Geçen hafta evinde ölü bulunan eski milletvekili Ann Widdecombe'un cinayete kurban gittiğini hatırlatan Starmer, son 11 yılda eski veya görevde 3 milletvekilinin öldürüldüğüne dikkat çekti. Parlamentonun milletvekili güvenliği konusunda adımlar atacağını kaydeden Starmer, yerine gelecek yeni İşçi Partisi liderine başarılar diledi.

Zelenski'ye Downing Sokağı'nda kucaklaşma

Oturumda muhalefet lideri Kemi Badenoch, Starmer'la neredeyse hiçbir konuda anlaşamadığını ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin gergin geçen Beyaz Saray toplantısının ardından İngiltere'ye davet edilmesini takdir ettiğini belirtti. Badenoch, "Yapılacak en doğru şey buydu. Ukrayna, özgürlük savaşının en ön cephesi" dedi.

Badenoch, 2 Kasım 2024'te göreve geldiğinde Starmer'ın kendisine "Bir yıl dayanamaz" dediğini hatırlatarak, "Hayatın gerçekleri sizi benden önce yakaladı" diye konuştu. Starmer ise Zelenski ile yaşananları anlatarak, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Oval Ofis'ten tek başına çıkıp uçağa bindiğini ve kendisinin Londra'ya gelmesini istediğini aktardı.

Downing Sokağı'nda Zelenski'yi karşıladığını, sarıldığını ve o sırada sokaktaki İngilizlerin yüksek sesle tezahüratlar yaptığını anlatan Starmer, "Biz İngiltere'de insanları binalarımızdan tek başına uğurlamayız" dedi.

Nefret suçlarına karşı çağrı

İslam ve Yahudilere yönelik saldırılara ilişkin sorulara yanıt veren Starmer, toplumsal birliktelik mesajı verdi. Starmer, "Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış saldırıdır. Antisemitizm ve Müslüman karşıtı nefret bir zehirdir" dedi.

İktidarın devri

Starmer, geçen ay partisinin "bir sonraki genel seçime başka bir liderle girme" talebi üzerine İşçi Partisi liderliğinden istifa etmişti. 2019'daki "tarihi hezimetin" ardından 2024'teki "tarihi zaferle" iktidara geldiklerini hatırlatan Starmer, ülkeyi bulduğundan daha iyi durumda bırakmak için çalıştığını ifade etti. "Başardığımız her şeyden gurur duyuyorum" diyerek ekibine teşekkür eden Starmer, 18 Haziran'da milletvekili seçilen eski Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham'ın önümüzdeki hafta başında başbakanlık görevini devralması bekleniyor.

Tahran'da tansiyonu yükselten hamle: 'Tabutta yatan Trump' afişi yankı uyandırdı
Jurnal.ist
Tahran'da tansiyonu yükselten hamle: 'Tabutta yatan Trump' afişi yankı uyandırdı

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026